Advertisement Section

Nakon višemesečnih spekulacija, konačno su objavljene zvanične nominacije za Oskara. Ceremonija dodele nagrada biće održana 24. februara, drugog dana FEST-a, na kome možete pogledati neke od filmova koji su se našli u konkurenciji za prestižne zlatne statuete.

Film koji otvara FEST, „Miljenica“ (The Favourite), apsolutni je rekorder sa čak 10 nominacija, za najbolji film, režija (Jorgos Lantimos), originalni scenario (Debora Dejvis i Toni Meknamara), glavna ženska uloga (Olivija Kolman), sporedna ženska uloga (Rejčel Vajs i Ema Stoun), montaža, kamera, kostim, scenografija.

Miljenica se prikazuje u programu  „Gala“, u okviru koga se nalazi i drugi film po broju nominacija – „Potpredsednik“ (Vice) sa čak osam: najbolji film, najbolji reditelj (Adam Mekej), najbolji scenario (Adam Mekej), najbolji glumac (Kristijan Bejl), najbolja sporedna glumica (Ejmi Adams), najbolji sporedni glumac (Sem Rokvel), najbolja šminka i najbolja montaža.

Takođe će biti prikazana dva filma koja nose izuzetne glumice čiji je trud prepoznala i Akademija – Glen Klouz nominovana je za najbolju glumicu u ostvarenju „Žena“ (The Wife), a Redžina King za najbolju sporednu glumicu u filmu „Šapat ulice“ (If Beale street could talk). Za isti film, Beri Dženkins poneo je nominaciju za najbolji adaptirani scenario, a Nikolas Britel za najbolju muziku.

Na festivalu će biti prikazan i film „Zelena knjiga“ (Green book), nominovan za najbolji film, originalni scenario (Piter Fareli, Nik Valelonga, Brajan Kiri), najboljeg glumca (Vigo Mortensen), najboljeg sporednog glumca (Maheršala Ali), i najbolju montažu. U istoj selekciji prikazuje se i film Pavela Pavlikovskog, Hladni rat (Cold war), koji je nominovan za najbolju režiju, kameru, ali i najbolji

Libanski film „Kapernaum“ rediteljke Nadin Labaki takođe je u trci za najbolji film van engleskog govornog područja, a na FEST-u se nadmeće za jednu od nagrada u Glavnom takmičarskom programu.

U kategoriji najboljeg animiranog filma našao se japanski „Mirai“ koji će biti prikazan u okviru FEST-a za mlade.

Pol Šrejder nominovan je za najbolji originalni scenario filma „Iskušenik“ (First reformed), čiji je kvalitet prepoznao i žiri 46. FEST-a koji ga je prošle godine nagradio za najbolju režiju u Glavnom takmičarskom programu.

  1. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta.
Meri Popins
  • Save
Previous post „Povratak Meri Popins“ i „Krivica“ od 24. januara u bioskopima širom Srbije
Zlogonje, Sandens
  • Save
Next post „Zlogonje“ stigle na Sandens
Share via
Copy link
Powered by Social Snap