Advertisement Section

Među filmovima programa Panorama 71. Berlinala našao se i srpski film „Kelti”, prvenac rediteljke Milice Tomović, koji govori o nestanku jedne zemlje kroz prikaz tri generacije jedne porodice 90-ih godina XX veka.

Prema sinopsisu, usred raspada zemlje, tri generacije, svi podjednako urnebesni i poremećeni, prisustvuju dečjoj kostimiranoj rođendnskoj zabavi.

Milica Tomović navela je u rediteljskoj eksplikaciji svog filma, koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije (FCS), da je reč o porodičnoj drami sa elementima komedije, pisanoj u želji da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi.

„To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu kćerku. Zamisao je bila da se se istovremeno pozabavim i svojim detinjstvom i svojim životom odrasle osobe i da, pružajući tačku gledišta osmogodišnjakinje na taj period, sebi obezbedim priliku da, sada kada sam i sama u tim njihovim godinama, u potpunosti razumem ono kroz šta su moji roditelji prolazili tada”, navela je Milica Tomović, koja je uz Tanju Šljivar i autorka scenarija.

Uloge tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković…

Producent filma je Vladimir Vasiljević, a izvršna producentkinja Jelena Radenković. Pomoćnica režije je Maša Nešković, direktor fotografije Dalibor Tonković. Film je montirala Jelena Maksimović, a za dizajn zvuka se postarao Jakov Munižaba. Scenografkinja je Marija Mitrić, kostimografkinja Maja Mirković, dok je za šminku i masku zadužena Marija Kovačević Jovanović.

Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas.

Milica Tomović režirala je segment Diplomiranje u sklopu omnibusa „Oktobar“ (2011), kao i neke od epizoda hvaljene i popularne televizijske serije „Jutro će promeniti sve”.

Najprepoznatljivija je kao rediteljka kratkog igranog filma „Tranzicija” (2016), koji je zapažen i na međunarodnom, a prikazan je na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu i na Kipru, te ovenčan glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Martovskom festivalu i na Sarajevo film festivalu, te na festivalu NDU u Libanu.

Prethodnih godina u programu Panorama Berlinala u domenu dugog metra prikazani su i filmovi „Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića (Panorama Special), te „Šavovi” Miroslava Terzića i „Otac” Srdana Golubovića, dok su 2016. u zvaničnom programu Forum bila uvrštena ostvarenja „Dubina dva” Ognjena Glavonića i „Vlažnost” Nikole Ljuce, koji su takođe nastali zahvaljujući i podršci FCS-a.

Pejzaži otpora
  • Save
Previous post Premijera filma Marte Popivode u glavnom programu festivala u Roterdamu
slobodna zona junior
  • Save
Next post Završne pripreme mladih za pičing forum Slobodne zone Junior
Share via
Copy link
Powered by Social Snap