Advertisement Section

Rediteljka Antoneta Alamat Kusijanović će uz nagradu dobiti 3.000 evra, a nagrađeni film će dobiti poziv za prikazivanje na festivalima članova MIOB mreže, kao i paket titlova na šest jezika festivala u mreži – francuskom, nemačkom, italijanskom, litvanskom, španskom i srpskom.

U obrazloženju nagrade, koje su u video snimku pročitale direktorke festivala Crossing Europe iz Linca, Sabine Gebetsroither i Katharina Riedler, između ostalog navodi se da je nagrađeni film „napeta psihološka drama o odrastanju, koja iskazuje suptilan, ali snažan stav o mizoginiji i ličnim izborima“, te da je „briljantan debi koji je podržao i Martin Skorseze“.

Antoneta Alamat Kusijanović zahvalila se putem video snimka rečima: „Veoma sam tužna što nisam tu sa vama, i nadam se da će moj tim imati dobru žurku večeras. Nadam se da ću imati priliku da dođem na Palić uskoro”.

Radnja filma „Murina” prati tinejdžerku Juliju koja, kako bi pobegla od svog nemilosrdnog oca, traži očinsku figuru u njegovom prijatelju bogatašu, tokom zajedničkog odmora na Jadranu. Film je premijerno prikazan prošle godine u Kanu gde je osvojio prestižnu nagradu Camera d’Or, koja se dodeljuje najboljem debitantskom filmu u okviru svih festivalskih programa. Uz mladu glumicu Graciju FIlipović u glavnoj roli, ostale vodeće uloge tumače Leon Lučev, Danica Ćurčić i Klif Kurtis.

Mreža MIOB je zvanično formirana i prvi put predstavljena javnosti tokom 25. izdanja festivala na Paliću 2018. godine, nakon čega se ona intenzivno razvija. Mrežu trenutno čini sedam festivala posvećenih evropskoj kinematografiji – Trst (Italija), Sevilja (Španija), Linc (Austrija), Kotbus (Nemačka), Viljnus (Litvanija), Lez Ark (Francuska) i Palić (Srbija), koji godišnje okupljaju preko 250.000 posetilaca filmskih programa, kao i nekoliko hiljada umetnika i filmskih profesionalaca koji učestvuju u realizaciji festivala.

banjac
  • Save
Previous post Najavljeno otvaranje sale „Mira Banjac” u bioskopu Abazija na Paliću
istvan
  • Save
Next post Ištvanu Borbašu uručena nagrada Underground Spirit na Paliću
Share via
Copy link
Powered by Social Snap