Advertisement Section

„Stric” je ovog meseca imao svetsku premijeru na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio Specijalno priznanje koje dodeljuje žiri novog takmičarskog programa „Proxima”. Kako su istakli članovi tog žirija u svom obrazloženju, reč je o „uznemirujućem debiju koji balansira na ivici groteske i trilera”.

U sinopsisu filma navodi se da radnja filma počinje u Jugoslaviji kasnih osamdesetih, kada se voljeni stric vraća iz Nemačke svojoj porodici za praznike. „Uživaju zajedno u Božićnom ručku do momenta kada počinje da zvoni smartfon – postaje im jasno da nisu 1980-te, a nije ni Božić”, zaključuje se u opisu radnje.

Reditelji i scenaristi filma su Andrija Mardešić i David Kapac, a glavne uloge uz Mikija Manojlovića tumače Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Direktor fotografije je Miloš Jaćimović, srpski snimatelj poznat po doprinosu nagrađivanim domaćim filmovima „Tilva Roš” i „Oaza”.

Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić („Eclectica”, Hrvatska), a koproducent je Milan Stojanović („Sense Production”, Srbija).

Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

Pusenje
  • Save
Previous post Predstavljamo pet francuskih ostvarenja na 29. Festivalu evropskog filma Palić
sopot 2022
  • Save
Next post Dodeljene nagrade na 50. Filmskom festivalu u Sopotu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap