Advertisement Section

„Teret“, debitantski film Ognjena Glavonića, biće prikazan na filmskom festivalu New Directors/New Films, koji po 48. put organizuju Muzej moderne umetnosti MoMAi Linkoln Centar iz Njujorka.

Festival je posvećen mladim filmskim autorima iz celog sveta, i ove godine se održava od 27. marta do 7. aprila. Glavonićev film  je jedini predstavnik Srbije na festivalu u okviru kojeg će biti prikazana 24 dugometražna i 11 kratkih filmova.

„Teret“ prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Nakon prošlogodišnje premijere na festivalu u Kanu, film je prikazan na više od 50 festivala širom sveta, na kojima je osvojio dvadesetak nagrada. Projekcije u MoMA i Linkoln Centru predstavljaće američku premijeru filma a distributer „Grasshopper Film” najavljuje i skorašnje projekcije u drugim gradovima SAD-a.

Glavnu ulogu tumači poznati glumac Leon Lučev, a u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i Ivan Lučev. Scenarista i reditelj filma je Ognjen Glavonić, direktorka fotografije Tatjana Krstevski, montažerka Jelena Maksimović, scenografiju potpisuje Zorana Petrov, kostim Maja Mirković, dizajn zvuka Jakov ¸dok je miks zvuka uradio Žil Benardo. Producenti Tereta su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić ispred producentske kuće Non-Aligned Films iz Srbije, dok su koproducenti Cinema Defacto(Francuska), Kinorama (Hrvatska) i Three Gardens Film (Iran).

Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog Audiovizualnog Centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

 

 

Rejf Fajns
  • Save
Previous post „Beogradski pobednik“ za dosadašnje stvaralaštvo uručen Rejfu Fajnsu
Nagrada Oskar
  • Save
Next post Film „Green Book” osvojio Oskara
Share via
Copy link
Powered by Social Snap