Advertisement Section

Ova prestižna filmska manifestacija se održavala kao serija svakodnevnih mini onlajn događaja. Svako veče dodeljivane su nagrade najboljima, a grand finale održano je u subotu uveče.

Nagradu na najbolji evropski film osvojio je „Another Round”, dok je za najboljeg evropskog reditelja proglašen reditelj ovog filma, Tomas Vinterberg.

Za najbolju evropsku glumicu proglašena je Paula Beer za ulogu u filmu „Undine” koji je prikazan na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni i izazvao veliko interesovanje publike. Nagrada za najboljeg evropskog glumca otišla kod Madsa Mikkelsena za ostvarenje „Another Round”.

Nagrada EFA za najbolji dokumentarni film dodeljena je filmu „Collective” rumunskog reditelja Alexandera Nanaua.

Dodeljene su nagrade i u sledećim kategorijama: nagradu za najbolju komediju osvojio je film „The Big Hit – Un Triomphe”, najbolji animirani film je ostvarenje „Josep”, a film „All Cats Are Grey in the Dark” proglašen je evropskim kratim filmom godine. Nagradu za najbolje vizuelne efekte dobio je film „The Platform”, dok je „Mala devojčica” film koji je bio prikazan na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni osvojio EFA nagradu za najbolji zvuk.

Ovogodišnji nominovani za EFA nagradu za najboljeg evropskog glumca je, između ostalih, bio i Goran Bogdan za ulogu u filmu „Otac” Srdana Golubovića (film „Otac” je takođe bio u nominaciji za najbolji dugometražni evropski film).

Spisak svih nagrađenih možete pogledati na sajtu Evropske filmske akademije.

Veliki broj nominovanih ostvarenja bio je u selekciji ovogodišnje Slobodne zone, kao što su filmovi Undine, Akasa moj dom, Mala devojčica, Martin Eden, Gagarin..

Evropska filmska akademija osnovana je 1988. godine i danas ujedinjuje preko 3.800 evropskih filmskih profesionalaca sa zajedničkim ciljem promovisanja evropske filmske kulture. Ove godine nagrada je zbog epidemije COVID-19, bila realizovana onlajn u Berlinu, a EFA će biti dodeljena u Rejkjaviku na Islandu 2022. godine.

ivana grozna
  • Save
Previous post „Ivana Grozna” (2019), Ivana Mladenović
Perisic Vladimir
  • Save
Next post Podrška Hrvatskog audiovizualnog veća (HAVC) za filmove Vladimira Perišića i Igora M. Toholja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap