Advertisement Section
Header AD Image

Jedan od najprestižnijih svetskih festivala, 68. filmski festival u Berlinu, biće otvoren u četvrtak, a publika 46. FEST-a imaće ekskluzivnu priliku da među prvima u svetu pogleda neka od ostvarenja koja će svetsku premijeru imati na predstojećem Berlinalu. Publika Berlinala takođe će imati priliku da pogleda jedan srpski klasik, „Kad budem mrtav i beo“ Živojina Pavlovića, koji je uvršten u selekciju „Forum“ i imaće čak tri prikazivanja. Ovo kultno ostvarenje prikazuje se u novoj, restauriranoj verziji koja je izrađena u okviru projekta Vip Kinoteka, a i FEST-ova publika takođe će imati priliku da se podseti ovog filmskog klasika u punom sjaju.

Sa prošlogodišnjeg Berlinala stigli su nam filmovi „Ana, ljubavi moja“, „Božija zemlja“, „Tragom kostiju“, „Fantastična žena“ i „Zabava“, a u FEST-ovom programu našla su se i tri uzbudljiva ostvarenja iz Glavne takmičarske selekcije ovogodišnjeg berlinskog festivala.

„Lice“ je novi film poljske reditelje Malgoržate Šumovske, čiji smo prethodni film „Telo“ imali prilike da gledamo na 44. FEST-u. Šumovska je jedna od najznačajnijih evropskih reditelji današnjice, a njena poslednja dva filma takođe su prikazana na Berlinalu – „In the name of…“ (2013) joj je doneo nagradu „Teddy“, a pomenuti film „Telo“ (2015) „Srebrnog medveda“ za najbolju režiju. „Lice“ je priča o čoveku koji nakon teške nesreće na poslu biva unakažen i postaje prva osoba u zemlji koja dobija transplantaciju lica. Njegov život se menja iz korena, u medijima je slavljen kao junak i mučenik, ali on više ne može sebe da prepozna u ogledalu. Ovaj film kroz britku farsu preispituje život u provinciji ali i stanje savremene Poljske države.

„Eva“ je adaptacija romana britanskog pisca Džejms Hedli Čejsa. Glavni junak je Bertrand, mladić koji je slučajni svedok smrti slavnog pisca i jedini svedok postojanja njegovog poslednjeg manuskripta. Bertrand odluči da potpiše tekst svojim imenom i odmah biva proglašen za literarnog genija. Slava donosi i pritisak da ispostavi svoje sledeće remek delo, a Bertrandu u radu pomaže susret sa misterioznom Evom, prostitutkom visoke klase. Razgovori sa Evom ga u početku inspirišu, ali uskoro njegova opsesija ovom ženom počinje da izmiče kontroli. U ulozi Eve našla se Izabel Iper, Bertranda tumači harizmatični Gaspar Ulije, a režiju potpisuje Benoa Žano. Iza ovog francuskog reditelja je preko četrdeset filmova, a film „Zbogom, kraljic“e (Les adieux à la reine) je imao čast da otvori Berlinale 2012. godine.

„Dovlatov“ je biografski film o ruskom piscu Sergeju Dovlatovu (1941-1990) i prikazuje četiri dana njegovog života u Lenjingradu tokom 1971. godine- mladi pisac je odlučan da ostane u zemlji i vodi normalan život, iako su njegovi tekstovi redovno odbijani i cenzurisani. Dovlatov je 1979. emigrirao u Njujork i vremenom postao jedan od najvoljenijih ruskih autora, ali tek nakon svoje smrti i raspada Sovjetskog saveza. Naslovnu ulogu tumači naš mladi glumac Milan Marić, kome je ovo prva glavna uloga na velikom platnu. Reditelj Aleksej German mlađi je i sa prethodnim ostvarenjem „Ispod električnih oblaka“ (Pod electricheskimi oblakami) učestvovao u takmičarskom programu Berlinala, a za „Papirnog vojnika“ (Paper Soldier) osvojio je „Srebrnog lava“ za režiju 2008. u Veneciji. 

„Lola“ na Berlinalu je selekcija koja prikazuje najbolja ostvarenja nemačkog filma, a iz ovog programa stiže nam novi film Fatiha Akina, „Niotkuda“ (In the fade/Aus dem nichts). U centru pažnje je životna drama jedne mlade Nemice čiji muž i mali sin poginu u bombaškom napadu za koji se sumnjiči par neonacista. Iako prijatelji pokušavaju da joj pruže podršku, ona ne može da pređe preko onoga što se desilo dok pravda ne bude zadovoljena. U naslovnoj ulozi našla se Dajen Kruger koja je zasluženo osvojila nagradu za najbolju glumicu u Kanu, gde je ovaj film premijerno prikazan u takmičarskoj selekciji, a osvojio je i „Zlatni globus“ za najbolji film van engleskog govornog područja. Fatih Akin je višestruko nagrađivani nemački reditelj turskog porekla, ovenčan „Zlatnim medvedom“ na Berlinalu za „Glavom kroz zid“ (Head on).

Kad budem mrtav i beo, Živojin Pavlović
  • Save
Kad budem mrtav i beo, Živojin Pavlović
Isti
  • Save
Previous post Regionalna premijera filma „Isti“ u Zagrebu
Miloš Miša Radivojević
  • Save
Next post Klasici srpskog filma: Miloš Radivojević
Share via
Copy link
Powered by Social Snap