Advertisement Section

Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga i samih filmskih autora. Ovaj ciklus tribina predstavljaće svojevrsnu hronologija aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti svedočanstvo vremena u kome živimo.

Za 14. februar zakazana je prva tribina u okviru ovog ciklusa sa posebnom temom „Migracije u savremenom srpskom filmu“. Učesnici će biti reditelj Mladen Đorđević (njegov novi dokumentarni film „Sumrak u bečkom haustoru” ima svetsku premijeru na 48. FEST-u), glumica Marta Bjelica (koja tumači glavnu ulogu u filmu „Mamomga“ Stefana Maleševića, pred domaćom publikom takođe premijerno na FEST-u), scenaristkinja Staša Bajac (film „Asimetrija“, na čijem je scenariju sarađivala, ušao je neadno u bioskopsku distribuciju, a pre toga je imao uspešan i šarenolik festivalski život) i srpska rediteljka Sanja Živković koja već godinama živi i radi u Kanadi (njen debi „Easy Land“ sa Mirjanom Joković u glavnoj ulozi srpska publika će takođe gledati na predstojećem FEST-u). Svaki od ovih filmova se bavi migracijama, svaki ovaj fenomen sagledava iz svog ugla, pa će sa gostima biti reči o razlozima zbog kojih, po njima, naši ljudi napuštaju zemlju, kao i o onome što ih čeka kada stignu tamo gde su se zaputili. Da li negde postoji obećana zemlja ili se za nju moramo boriti tu gde smo? Moguće odgovore na ova i brojna druga srodna pitanja ponudiće prva tribina iz ciklusa „12 gnevnih filmova“ u Domu omladine Beograda.

Tribinu vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma, a njihovi gosti biće neki od najaktuelnijih filmskih stvaralaca koji će predstaviti svoja najnovija ostvarenja i mapirati goruće društvene probleme, u okviru duha vremena u kome živimo, kao i unutar zasebnih tema i fenomena koje će ove tribine nastojati da analiziraju i rastumače. Bajić i Janković već duže od petnaest godina pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za City Magazine, Vreme i Espreso; a njihovi tekstovi objavljivani su na Popboksu, u NIN-u, Filažu, Presingu… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor tri romana. Svoje prve filmske tribine počeli su da osmišljavaju i moderiraju još pre deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.

Prva tribina u okviru ciklusa „12 gnevnih filmova“ biće održana u petak, 14. februara 2020. godine, u Tribinskoj sali Doma omladine, a sa početkom u 19 časova. Ulaz je slobodan.

  • Save
Previous post Predstavljena sala srpskog filma u Kombank dvorani
Neda Arnerić
  • Save
Next post Retrospektiva filmova Nede Arnerić na 48. FEST-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap