Advertisement Section

Deseto jubilarno izdanje Međunarodnog festivala zelene kulture Green fest donosi veliki broj filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima, panel diskusije i predavanja stručnjaka iz Srbije i sveta, izložbe i inovacije, „Bazar bez otpada“ – na kome će se predstaviti domaći „zeleni” preduzetnici”, kao i 44 filma u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz celog sveta. Festival će biti održan od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!”.

Festival će svečano biti otvoren, u utorak 15. oktobra, u 20 časova, dugometražnim filmom „Veliki zeleni zid”, koji je imao svetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu, u izvršnoj produkciji Fernanda Meirejesa (reditelj filma „Grad boga“). Glavni fokus filma je na akciji 11 afričkih nacija da zasade pojas od 8000 kilometara vegetacije u Sahelu – oblasti ispod pustinje Sahara. Priča se odvija kroz oči jedne od najvećih afričkih muzičkih zvezda i aktivistkinje Ine Modje i isprepletana je razgovorima i muzikom koju ona pravi sa muzičarima iz afričkih zemalja na putu zelenog pojasa.

Pre toga, 15. oktobra, u 19 časova biće svečano otvorena izložba i dodeljene nagrade pobednicima foto konkursa „Priroda u pozitivu” koju zajedno organizuju Delegacija EU i časopis National Geographic Srbija.

Film  „Postanje 2.0” biće prikazan, u sredu, 16. oktobra u 18 časova. Nosilac nominacije za nagradu Oskar, reditelj Kristijan Frej, nam donosi priču koja bi lako mogla da bude svrstana u kategoriju naučne fantastike, da nije istinita. U svetu još uvek postoje lovci na mamute, kao i naučnici koji žele da ožive ovu nestalu vrstu, što je samo početak u oživljavanju i drugih davno nestalih vrsta, stvarajući atmosferu kultnog „Parka iz doba Jure“. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na Sandens festivalu, kao i veliki broj drugih nagrada.

Nakon toga, sledi film „Uzalud protraćeno: Priča o bacanju hrane“ (u 20 časova). Izvršni producent, i protagonista koji nas vodi kroz priču, je jedan od najpoznatijih kuvara na planeti – Entoni Borden, čiji je ovo poslednji film. U saradnji sa kolegama, najboljim svetskim kuvarima, zajedno nam pokazuju kako hrana, koju smatramo za otpad, može da se transformiše u neverovatna jela.

Zbog izuzetnog interesovanja publike, u četvrtak, 17. oktobra od 18 časova na programu je film koji je premijerno prikazan prošle godine – „Zelena laž“. Film prati korporacije koje besramno koriste etiku i održivost kao marketinške alate, dok vešto sakrivaju istinu o nedelima koja čine zarad profita.  Reditelj Verner Bote, vas vodi u svet korporativnih obmana, lažnih sertifikata, uništavanja prirode i života ljudi, u cilju daljeg umnožavanja kapitala.

Nakon smrti poslednjeg severnog belog nosoroga Sudana, dolazi priča o potpunom nestanku jedne podvrste film „Rino dolari”, koji počinje u 20 časova. Snimanje ovog istraživačkog filma je trajalo preko 2 godine, tokom kojih je ekipa filma pratila celokupan lanac trgovine od unajmljenih ubica nosoroga, preko rendžera koji ih štite, pa sve do krajnjih kupaca i prodavaca.

Poslednjeg dana festivala, posetioci će moći da pogledaju film „Kako pojesti Uskršnje ostrvo”, ispričan kao priča reditelja svom novorođenom sinu o istoriji svog naroda koji je sagradio preko 900 skulptura glava, izazovima koje ostrvo ima zbog brzog ekonomskog rasta, ali i borbi za očuvanje svoje kulture i životne sredine. Ovaj film je, gotovo recept, za napredak u kompleksnoj borbi za balansiranje rasta i održivosti sa kojom se suočavaju lokalne zajednice širom sveta.

Festival će biti zatvoren dodelom nagrada festivala i novim filmom u produkciji Leonarda Dikaprija „More senki”, u petak, 18. oktobra u 20 časova. Film nas vodi u svet organizovanog kriminala, kartela i ilegalne zarade na izlovljavanju retke vrste ribe – totoabe, koja se meri milionima. Zahvaljujući izvrsnoj atmosferi filma, scenariju, režiji i muzici ne čudi činjenica da je film osvojio prestižnu nagradu publike svetski poznatog Sandens festivala, kao i veliki broj drugih nagrada.

https://www.youtube.com/watch?v=27qGthCrMmo

Svakog dana festivala, u 12 časova, na programu je film „2040” koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Festivalu „Berlinale“. Ovo je priča o nadi, koja posmatra veoma realne mogućnosti da ljudska civilizacija može da preokrene globalno zagrevanje i kroz taj proces unapredi živote svih živih bića. Film je pozitivna vizija o tome „kako može biti“, umesto distopijske budućnosti koja nam se često predstavlja.

Svi dugometražni filmovi će se i ove godine takmičiti za nagradu publike, a glasanje će se vršiti putem zvanične prezentacije festival.

Ulaznice za filmove koji se prikazuju u Velikoj Sali Doma omladine Beograda se mogu kupiti isključivo na blagajni Tiket Vision-a, koja se nalazi u sklopu Doma omladine Beograda, ulica Dečanska broj 1, po ceni od 200 dinara za pojedinačne i 150 dinara za grupne posete.

Pored dugometražnih filmova, „Green Fest“ je poznati i po filmovima kratkog i srednjeg metra, koji će biti prikazivani u Sali  Klub, Doma omladine Beograda. Ukupno 44 filma iz 5 kategorija se bori za nagrade festivala, od ukupno 1486, koliko se prijavilo na ovogodišnji konkurs. Ovi filmovi obrađuju veliki broj tema i predstavljaju posebno zanimljiv program za sve filmske sladokusce. Ulaz na filmove programa kratkog i srednjeg metra je u potpunosti besplatan.

Green Fest se održava uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, fondacija Hajnrih Bel, kao i uz podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Dnevnik Diane Budisavljević
  • Save
Previous post „Areta Frenklin: Amazing Grace“ i „Dnevnik Diane Budisavljević“  na Slobodnoj Zoni
Uprkos magli
  • Save
Next post „Uprkos magli“ novi film Gorana Paskaljevića premijerno u Španiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap