Advertisement Section

„Jojo Rabbit“ je film koji više nije potrebno najavljivati, s obzirom na brojna priznanja koja je pokupio u proteklih par meseci, od BAFTA do Oskara za najbolji adaptirani scenario. Ako vam je ovaj naslov promakao, u pitanju je crnohumorna komedija ekscentričnog novozelandskog reditelja Taike Vaititija, koja govori o dečaku indoktriniranom nacističkom ideologijom kome se ceo svet menja kada upozna jevrejsku devojčicu koju njegova mama krije na tavanu.

Glumačke bravure nominovane za Oskara istakle su se u tri biografska filma: „Harijet“, o čuvenoj borkinji za prava robova, Harijet Tabman, koju tumači fantastična Sintija Erivo, zatim „Ričard Džuel“, novi film Klinta Istvuda u kome se ističe veteranka Kejti Bejts, kao i dirljivi feel good film „Divan dan u komšiluku“, gde Tom Henks tumači čuvenog gospodina Rodžersa, voditelja dečijih TV emisija. Za Oskara je bio nominovan i film „Svetionik“, i to za kameru, što nije ni čudo budući da je u pitanju impresivno crno-belo ostvarenje fokusirano na dva junaka koji polako tonu u ludilo.

Stvarnost je očigledno najbolja inspiracija, te je veliki broj filmova u programu „Gala by Knjaz Miloš“ inspirisan istinitim ličnostima i događajima. „Greh“ čuvenog reditelja Andreja Končalovskog govori o velikom Mikelanđelu Buonarotiju, Roman Polanski obračunava se sa aferom Drajfus s kraja 19. veka u filmu „Optužujem“, a Gevin Hud u filmu „Zvanične tajne“ predstavlja priču uzbunjivačice koja je razotkrila špijunsku aferu vlada Britanije i SAD. O neshvatljivoj ljudskoj čežnji za nedostižnim visinama govore „Aeronauti“, film o dvoje avanturista koji su vodili epsku borbu za lični opstanak dok su pokušavali da otkriju balon sa gasom, kao i „Lucy in the sky“, u kome Natali Portman tumači astronautkinju koja se bori da se prilagodi životu posle povratka na zemlju. „Istinita priča o Kelijevoj bandi“, kao što joj ime i govori, upravo priča o australijskom buntovniku Nedu Keliju i njegovoj bandi odmetnika, koje tumači čitava plejada zvezda od Čarlija Hanama, Rasela Kroua, do Nikolasa Holta.

Filmski veterani kojima se uvek rado vraćamo su i ove godine tu – Vudi Alen neumoljivo izbacuje nove filmove uprkos poznim godinama, pa ćemo uživati u romansi „Kišni dan u Njujorku“, Džim Džarmuš pravi neobičan žanrovski iskorak u zombi film „Mrtvi ne umiru“, a Terens Malik svoja kosmička preispitivanja smešta u još jedan epski poduhvat od tri sata pod nazivom „Ukradeni život“.

Dva izvrsna španska filma obeležila su dodele nagrada „Goja“ prošle godine – „Za vreme rata“, film Alehandra Amenabara nominovan je bio za rekordnih 17 nagrada, od čega je odneo 5, dok je argentinski film „Veličanstveni gubitnici“ trijumfovao u kategoriji najboljeg iberoameričkog filma. U ovom crnohumornom ostvarenju prvi put su se na filmu zajedno našli otac i sin, Rikardo i Ćino Darin, koga se beogradska publika rado seća sa prošlogodišnjeg FEST-a na kome je promovisao film „Crni anđeo“.

„Veče sa Ketrin“ je pitka komedija o položaju žena u komediji danas, nastala iz pera Mindi Kaling, koja igra glavnu ulogu uz legendarnu Emu Tompson. Hirokazu Koreeda, dobitnik „Zlatne palme“ za film „Kradljivci“, prvi put se obreo van rodnog Japana, i to u drami o čuvenoj glumici i njenoj ćerki, koje tumače Katrin Danev i Žulijet Binoš. Još jedna veteranka francuskog filma, Izabel Iper, briljira u filmu „Frenki“ gde igra poznatu glumicu suočenu sa smrtonosnom dijagnozom.

Kultni kanadski reditelj Atom Egojan na prošlogodišnjem festival u Veneciji predstavio je novi film „Počasni gost“, u kome glavnu ulogu tumači čuveni britanski glumac Dejvid Tjulis.

Ljubitelji filma biće posebno obradovani vešću da će Egojan i Tjulis biti gosti FEST-a gde će predstaviti ovaj neobični film.

Sami, Stefan Orlandić Stojanovski
  • Save
Previous post Tri srpska filma u nastajanju podržana u Sloveniji
Moja godina sa Selindžerom
  • Save
Next post „Moja godina sa Selindžerom” otvorila Berlinale
Share via
Copy link
Powered by Social Snap