Advertisement Section

Jedanaesti po redu filmski festival Španski metar sinoć je nastavljen ciklusom Savremeni film, koji je u Dvorani Kulturnog centra Beograda otvoren domaćom premijerom filma „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“, a brojnu publiku pozdravila je rediteljka Ines Paris, gošća Instituta Servantes.

„Postoje oni koji tvrde da je smisao za humor lokalna osobina, ali ja verujem da je to univerzalna stvar“, poručila je na otvaranju festivala Ines Paris, najavljujući svoju nagrađivanu komediju u kojoj glavnu ulogu igra poznata španska glumica Belen Rueda.

To se ispostavilo tačnim jer je, već pre nekoliko dana rasprodata, Dvorana KCB-a na film „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“ odgovorila salvama smeha i aplauzima. Ova priča o glumici srednjih godina i njenoj borbi da tokom jedne večere obezbedi sebi glavnu ulogu u filmu zasnovanom na scenariju njenog sadašnjeg supruga, a koji režira njegova bivša supruga, uz mnogo neočekivanih gostiju, obrta, duhovitih replika i izvanrednu glumačku ekipu, bila je nominovana za čak 18 nagrada Goja, priznanja Španske akademije za film i umetnost.

Tokom razgovora sa publikom Paris je otkrila kako je film od početka bio ograničen malim budžetom, zbog kojeg je cela ekipa tokom mesec dana probe izvodila u njenoj kući. Međutim, duhovito druženje samo je doprinelo tome da ekipa bude više nego uigrana, a scenario bogatiji za još koju zanimljivu repliku ili detalj koji bi se spontano javio tokom proba. Otkrivajući brojne interne šale ekipe koje su završile na velikom platnu, kao i način na koji je uspela da tokom celog filma zadrži smeh na licima gledalaca, Paris je otkrila i da je već sada u planu američki rimejk filma, u kojem bi glavnu ulogu trebalo da igra Sofija Vergara.

Rediteljka je ovaj film, koji je u španskim bioskopima prikazivan tokom prošle godine, posvetila svom ocu, čuvenom španskom filozofu Karlosu Parisu, za kojeg je vežu i prve uspomene za naše područje.

„Ovo je moja prva poseta Srbiji. Za mene je to jedan svet, jedna kultura koju ne poznajem mnogo“, izjavila je Paris uoči dolaska na Španski metar. „Pamtim jednu uspomenu iz detinjstva o Jugoslaviji zbog mog oca, koji je tokom sedamdesetih godina u nekoliko navrata učestvovao na konferencijama Univerziteta u Beogradu. Po povratku se u našoj kući mnogo govorilo o Titovoj figuri.“ Ona je posebno izdvojila i brojne filmove Emira Kusturice koje je gledala, kao što su „Otac na službenom putu“ i „Crna mačka, beli mačor“, ali i film „Medeni mesec“ Gorana Paskaljevića, koji je imala priliku da vidi na filmskom festivalu u Valjadolidu.

Na otvaranju ciklusa Savremeni film publici su se obratili Vesna Danilović, urednica programa Kulturnog centra Beograd i Enrike Kamaćo Garsija, direktor Instituta Servantes u Beogradu, koji su zahvalili svim prijateljima festivala na podršci, posebno ističući ulogu publike koja je svojom brojnošću i podrškom Španskom metru donela titulu jednog od omiljenih beogradskih festivala.

Španski metar ovog vikenda nastavlja se argentinskom komedijom „Showroom“ (26. maj, 19 časova) u kojem glavni junak takođe prolazi kroz krizu nakon što ostane bez posla. Ipak, tada odlučuje da ponovo živi u Buenos Ajresu, po svaku cenu. Ostavlja porodicu i postaje opsesivni prodavac u showroom-u u jednoj zgradi: savršena kombinacija koja će ga odvesti u apsurdne situacije na granici ludila. Radnja nagrađivanog katalonskog ostvarenja „Prevrtljivi sjaj“ (26. maj, 21 čas) smeštena je u 1937. godinu i prati vojnika Ljuisa koji ne veruje u rat u kojem se bori. Smešten na neaktivnom vojnom položaju, udaljen od dugogodišnje devojke i malog sina, slučajno upoznaje i ludo se zaljubljuje u Karlanu, lukavu i uticajnu zemljoposednicu čija je jedina strast još veća moć.

Film „Obespravljeni“ (27. maj, 19 časova) prati dešavanja iz 1988. godine sa granice između Venecuele i Kolumbije. U mestu El Amparo dvojica muškaraca preživljavaju oružani napad na kanalima reke Arauka, dok njihovih 14 kolega stradaju na licu mesta. Vojska ih optužuje da su gerilci i, uz zastrašivanje, pokušava da ih izvuče iz ćelije u kojoj ih čuvaju policija i građani, očajnički pokušavajući da spreče da ih odvedu. Ostvarenje „Nevidljiva ruka“ (27. maj, 21 čas) na nesvakidašnji način se bavi položajem radnika u savremenom društvu, kroz priču o desetak osoba koje su angažovane u jednoj fabričkoj hali da radi svoj posao pred publikom. Umetničko delo, rijaliti ili morbidan eksperiment – tek niko od radnika ne zna šta ih čeka, niti ko je osoba čije ruke pokreću konce ovog perverznog pozorišta.

Do kraja festivala publiku očekuju filmovi: „Stari prijatelji“ (28. maj, 19 časova), „10.000 km“ (28. maj, 21 čas), „Iluzije d.o.o“ (29. maj, 19 časova), „Spajanja“ (29. maj, 21 čas) i „Ludi od ljubavi“ (30. maj, 19 časova). Kao poseban poklon publici, nakon projekcije filma „Ludi od ljubavi“ biće prikazano kratkometražno ostvarenje „Plesač“ španskog glumca Frana Peree. Ulaz na projekciju filma „Plesač“ je besplatan!

Program 11. Španskog metra, koji organizuje Institut Servantes u Beogradu podržale su ambasade Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele u Beogradu. Ulaznice za sve programe u prodaji su na blagajnama ustanova u kojima se filmovi prikazuju, a sve informacije nalaze se na zvaničnom sajtu festivala.

Ines Paris
  • Save
Previous post 11. Španski metar nastavlja se „Ženskim uglom“
Eva
  • Save
Next post Izabel Iper kao misteriozna Eva – u bioskopima od četvrtka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap