Advertisement Section

Plakat-RANI-RADOVI-u-Subotici-1971
  • Save
Tokom svog delovanja „Neoplanta film“ snimila je preko 200 filmova, od kojih 13 dugometražnih igranih i 173 dokumentarna, kratka i animirana filma među kojima su dela nekih od najvažnijih filmskih stvaralaca jugoslovenske kinematografije uključujući Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika, Branka Bauera, Miroslava Antića, Veljka Bulajića, Karpa Aćimovića Godine i drugih autora.

U renoviranom galerijskom prostoru „Abazije“ biće izložena i zbirka filmskih plakata najznačajnijih ostvarenja „Neoplanta filma“, a izložbu će otvoriti reditelj, scenarista i jedan od vodećih figura domaće kinematografije – Želimir Žilnik. Posle otvaranja izložbe prikazaće se Žilnikov film „Rani radovi“ (1969) nagrađen „Zlatnim medvedom“ za najbolji film u Berlinu, kao i jedan od najskupljih filmskih projekata u Jugoslaviji „Veliki transport“ (1983) u režiji Veljka Bulajića.

Sledeće nedelje, u ponedeljak, 23. decembra od 18.00, prikazaće se film pesnika, reditelja i scenariste Miroslava Antića „Doručank sa đavolom“ (1971) i od 20.00 film „Trofej“ Karolja Vičeka, prema scenariju Ferenca Deaka, koji je nagrađen „Zlatnom arenom“ za najbolji film u Puli 1979. godine.

Program „Istorija vojvođanskog filma“ se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Subotice, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom u Beogradu.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Ponedeljak, 16.12.2019.

18:00
Otvaranje izložbe filmskih plakata, fotografija i filmskih materijala „Neoplanta filma“

18:30
„Rani Radovi“, (SFRJ, 1969)
87 min, 35 mm, crno-beli
Režija: Želimir Žilnik
Scenario: Želimir Žilnik, Branko Vučićević
Dodatni dijalozi: Karl Marks i Fridrih Engels
Kamera i montaža: Karpo Aćimović Godina
Uloge: Milja Vujanović, Bogdan Tirnanić, Čedomir Radović, Marko Nikolić, Slobodan Aligrudić
Produkcija: „Avala Film“, „Neoplanta film“

„Rani radovi“ na alegoričan način izlažu priču mladih učesnika studentskih demonstracija, juna 1968. u Beogradu: tri mladića i devojka Jugoslava, suprostavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevnice. U želji da „promene svet“, nadahnuti tekstovima mladog Karla Marksa, odlaze u sela i fabrike, da „probude svest“ ljudi, da ih ohrabre u borbi za emancipaciju i dostojanstven život. U tom boravku i radu na terenu se suočavaju sa primitivizmom i bedom, ali i sa sopstvenim ograničenjima, slabostima, nemoći, ljubomorom. Bivaju i hapšeni.

20:00
„Veliki transport“ (SFRJ, 1983)
134 min, 35mm
Scenario: Donald R. Boyle, Veljko Bulajić, Arsen Diklić
Kamera: Dušan Ninkov
Muzika: Vladimir Kraus-Rajteric, Miljenko Prohaska

Uloge: Džems Frensiskus, Stiv Rejlsbek, Robert Von, Edvard Albert, Džozef Kampanela, Helmut Berger, Velimir Bata Živojinović, Mira Banjac, Ljiljana Blagojević, Olivera Marković, Zvonko Lepetić…

Jedan od poslednjih partizanskih spektakala snimljenih u bivšoj Jugoslaviji. Radnja se temelji na istinitim događajima iz Drugog svetskog rata, kada je Glavni štab narodnooslobodilačke vojske Vojvodine odlučio da iscrpljenim brigadama u Bosni uputi pojačanje od preko hiljadu mladića i devojaka, dobrovoljaca, a sa njima hranu, odeću i sanitetski materijal.

Tada, u proleće 1943. godine, širokom vojvođanskom ravnicom kroz obruče i zasede, preko reka i pruga, na put dug trista kilometara, krenula je nepregledna kolona nazvana „veliki transport“.

Ponedeljak, 23.12.2019.

18:00
„Doručak s đavolom“, Miroslav Antić (SFRJ, 1971)
87min, 35mm
Scenario: Miroslav Antić
Kamera: Petar Latinović
Produkcija: „Neoplanta film“

Uloge: Velimir Bata Živojinović, Mira Stupica, Dragomir Bojanić Gidra, Mira Anđelković

Tema filma je kolektivizacija u Vojvodini pedesetih godina, otkupi u selima posle II svetskog rata. Povodom filma, Antić je izjavio: „Meni je veoma stalo da dokažem da Vojvodina nije samo Lala sa parčetom hleba i slanine u ruci! Ti, ljudi, Vojvođani, sudarili su se na ovom tlu sa dvema nevoljama, pre svega, sa prirodom i sami sa svojim uverenjima… Ja ne pravim film o otkupu, nego mi je otkup samo okvir, a slika su ljudi. Ne pravim film ni o poplavama iako su i one svojevrsni okvir. Na jednoj strani je priroda, na drugoj čovek…“.

20:00
„Trofej“, Karolj Viček (SFRJ, 1979)
97 min, 35mm
Scenario: Ferenc Deak, Karolj Viček
Kamera: Dušan Ninkov
Montaža: Olga Skrigin
Scenografija: Ištvan Hupko
Muzika: Mladen i Predrag Vranešević
Uloge: Stojan ‘Stole’ Aranđelović, Eva Ras, Slobodan Dimitrijević, Laslo Pataki, Tanja Bošković

„Zlatna arena“ za najbolji film u Puli 1979.

Kada su socijalne razlike u našem društvu dostigle tačku koja se više nije mogla tolerisati, osnovane su komisije za ispitivanje porekla imovine. Za predsednika jedne takve komisije imenovan je stari borac, inače čuvar u lovištu za visoku divljač, u čemu ima i izvesne simbolike. Kroz rad ove komisije, prikazani su i neki autentični slučajevi koji su bili predmet interesovanja šire javnosti.

Posao komisije je složen, odgovoran, vrlo često delikatan, protkan dramatikom i tragikom. Da li će čuvar lovišta „uloviti“ trofej?

Revolt
  • Save
Previous post Film „Revolt“ Aleksandra Rajkovića premijerno DKC-u
Alternative film/video
  • Save
Next post Počeo je festival Alternative film/video
Share via
Copy link
Powered by Social Snap