Advertisement Section

U godini kada se obeležava 70 godina postojanja države Izrael i kinematografije te zemlje, publiku očekuje sedam nagrađivanih i žanrovski različitih filmskih ostvarenja koja jedinstvenim stilom prikazuju multikulturalnost izraelskog društva.

Festival 20. septembra otvara film „Izraelska ljubavna priča“ iz 2017. godine, istorijska drama u čijem centru je ljubavna priča koja se dešava tokom burnog perioda rađanja države Izrael. Dan Volman, autor filma i istaknuti izraelski filmski reditelj, zahvaljujući saradanji sa Filmskim centrom Srbije, tim povodom dolazi u Beograd. On će nakon projekcije, kroz razgovor sa Miroljubom Stojanovićem, urednikom izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, govoriti o svom bogatom stvaralačkom opusu, značaju savremene izraelske kinematografije i odgovarati na pitanja publike.

Tokom festivala, publika će biti u prilici da upozna i oseti Izrael kroz psihološke i porodične drame, ljubavne i priče o odrastanju, kroz likove koji tragaju za srećom i identitetom u okviru različitih životnih, istorijskih i društvenih okolnosti. Tako film „Spasavajući Netu“ poznatog reditelja Nira Bergmana govori o susretu četiri žene sa misterioznim strancem po imenu Neta koji ih navodi da preispitaju smisao svog životnog puta, u porodičnoj drami „Lične stvari“ glavni likovi rešаvaju probleme koji ih tište u okviru specifičnog socio-političkog i kulturnog konteksta, „Nedelja i jedan dan” je tragikomedija u kojoj se roditelji suočavaju sa gubitkom sina, „Poslastičar” je ljubavna drama interesantnog zapleta, „Skele“ su film o odrastanju i ličnim afinitetima naspram roditeljskih očekivanja, dok „Zaveštanje“ za temu ima Holokaust i čoveka koji je spreman da zarad istine žrtvuje sve.

Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl.

Karte će se od 13. septembra prodavati po ceni od 300 dinara na blagajni Dvorane KCB-a.

Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16h do 21h.

Detaljan program i satnica

Četvrtak 20. 9. od 20h
„IZRAELSKA LJUBAVNA PRIČA”
(Od 21:45h razgovor sa rediteljem. Moderator: Miroljub Stojanović, Filmski centar Srbije)
Izrael / 2017 / drama, istorijski /93’
Režija: Dan Wolman
Scenario: Pnina Gary (Monodrama), Dita Guery
Uloge: Adi Bielski, Aviv Alush, Maya Wertheim, Issac Hizkiyah, Alex Anski, Amir Mugrabi

Godina je 1947, i 18-godišnja Margalit, koja živi u mošavu Nahalal na severu Izraela, sanja o pozorištu i glumačkoj karijeri. Jednoga dana upoznaje i zaljubljuje se u 24-godišnjeg Elija Ben Cvija iz kibuca Beit Kešet. Pokušava da mu se približi u nadi da će mu se dopasti, ali stvari ne idu tako lako. On već ima devojku i zauzet je dramatičnim događajima koji će prethoditi rađanju države Izrael. Polako, prepreke nestaju, Eli upoznaje Margalit, a ona odlučuje da počne da živi s njim i odustane od glumačkog sna. Ugovaraju datum venčanja, ali se suočavaju sa surovom izraelskom realnošću.

Petak 21. 9. od 19h
„SPASAVAJUĆI NETU”
Izrael 2016 / drama / 90’
Režija: Nir Bergman
Scenario: Eran Bar Gil, Nir Bergman
Uloge: Benny Avni, Rotem Abuhav, Irit Kaplan, Naama Arlaky, Neta Riskin

Četiri žene u haotičnim životnim okolnostima sreću misterioznog stranca Neta, čija im iskrenost i ranjivost pomažu da učvrste svoje porodične veze. Kada Netin život odjednom krene u pogrešnom pravcu, on pokušava da se vrati na pravi put. Njegova priča je ispričana kroz susrete sa ženama koje upoznaje tokom jedne godine u trenucima koji su ključni i za njega i za njih. Svaka ličnost predstavlja odraz one druge, a odgovor na pitanje koje se postavlja u jednoj priči često leži u drugoj.

Petak 21.9. od 21h
„LIČNE STVARI”
Izrael / 2016 / drama / 90’
Režija: Maha Haj
Scenario: Maha Haj
Uloge: Sanaa Shawahdeh, Mahmoud Shawahdeh, Doraid Liddawi, Hanan Hillo, Ziad Bakri, Amer Hlehel

U Nazaretu, stariji bračni par živi sumornim, jednoličnim ritmom svakodnevice. Sa druge strane granice, u Ramali, njihov sin Tarek živi životom večitog neženje, a njihova ćerka, koja svakog časa treba da se porodi, živi sa suprugom koji iznenada dobija ulogu na filmu i sa njegovom senilnom majkom… Između kontrolnih punktova i snova, frivolnosti i politike, neki žele da odu, drugi bi da ostanu, ali je na svima da reše lične probleme.

Subota 22. 9. od 19h
„NEDELJA I JEDAN DAN”
Izrael / 2016 / drama, komedija / 97’
Režija: Asaph Polonsky
Scenario: Asaph Polonsky
Uloge: Shai Avivi, Evgenia Dodina, Tomer Kapon

Kada se period žalosti nakon smrti njihovog sina okonča, za Viki se povratak životnoj rutini podrazumeva dok njen muž Ejal bira potpuno odustajanje od rutine – on uzima medicinsku marihuanu svog pokojnog sina i počinje da je konzumira sa svojim susedom. Kako svet nema razumevanja za osetiljivost Viki i Ejala dok žale za sinom, ovi roditelji počinju da se ponašaju neobično u pokušaju da povrate osećaj kontrole nad sopstvenim životima, postajući svesni da se uprkos najbolnijim gubicima svet ne zaustavlja ni za koga.

Subota 22. 9. od 21h
„POSLASTIČAR”
Izrael, Nemačka /2017 / drama / 109’
Režija / Director: Ofir Raul Graizer
Scenario / Writer: Ofir Raul Graizer
Uloge /Cast: Tim Kalkhof, Sarah Adler, Zohar Strauss, Sandra Sade, Roy Miller

Tomas, mladi i talentovani nemački poslastičar, ima aferu sa Orenom, oženjenim Izraelcem koji strada u saobraćajnoj nesreći. Tomas odlazi u Jerusalim u potrazi za odgovorima. Čuvajući svoju tajnu za sebe, on počinje da radi za Anat, udovicu njegovog ljubavnika, koja drži mali kafe. Njegovi ukusni kolači, iako nisu baš sasvim košer i nailaze na neodobravanje religioznih Jevreja, pretvaraju kafe u gradsku atrakciju. Postavši deo Anatinog života mnogo više nego što je očekivao, Tomas je prinuđen da nastavi s lažima do tačke sa koje nema povratka.

Nedelja 23. 9. od 19h
„SKELE”
Izrael 2017 / drama / 90’
Režija: Matan Yair
Scenario: Matan Yair
Uloge: Asher Lax, Ami Smolartchik, Yaacov Cohen

Sedamnaestogodišnji Ašer je oduvek bio problematičan momak u školi. Dok ga njegov strogi otac vidi kao prirodnog naslednika svog biznisa sa skelama, Ašer gradi poseban odnos sa svojim profesorom književnosti Ramijem i počinje da sagledava nove životne mogućnosti.

Nedelja 23. 9. od 21h
„ZAVEŠTANJE”
Izrael, Austrija / 2017 / drama / 88’
Režija: Amichai Greenberg
Scenario: Amichai Greenberg
Uloge: Ori Pfeffer, Rivka Gur, Hagit Dasberg, Ori Yaniv

Joel, pedantni istoričar koji vodi ozbiljnu debatu sa onima koji poriču Holokaust, saznaje da njegova majka ima lažan identitet. Misterija o čoveku koji je spreman da rizikuje sve kako bi otkrio istinu.

Filmski centar Srbije
  • Save
Previous post Filmski centar Srbije raspisao konkurse u četiri kategorije
Loše obrazovanje Kameron Post
  • Save
Next post Festival nezavisnog američkog filma u DOB-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap