Advertisement Section

„Ponosni smo što smo za 15 godina kontinuirano rasli, kao festival i kao organizacija. Ove godine, želimo posebno da privučemo novu publiku, jer znamo da uzbuđenje i strast ka smelim, autentičnim i kreativnim filmovima koje delimo, može da bude inspirativno za mnoge ljude. Imajući u vidu da je žanrovski gledano, dokumentarni film jedan od najbrže rastućih i u produkcionom smislu, ali i u pogledu sve veće popularnosti, sigurni smo da ćemo ponuditi jedinstveno festivalsko iskustvo“, izjavila je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocs festivala.

„Posvećeni smo pronalaženju najboljih aktuelnih filmova, novim medijima i tehnologijama, upoznavanju sa vrhunskim autorima, umrežavanju filmskih stručnjaka, razvoju novih filmova. Želimo da, razvijanjem novih filmskih stvaralaca i autorskih izraza, utičemo na budućnost i da napravimo razliku u našem društvu. Radujemo se predstojećem jubilarnom Beldocs festivalu, koji je jedinstvena prilika da se premijerno u našoj zemlji pogledaju najbolji dokumentarci iz celog sveta“, izjavio je Marko Grba Singh, umetnički direktor Beldocs festivala.

Beldocs+ platforma za gledanje filmova

Pokrenuta je nova, regionalna platforma, Beldocs +, na kojoj su dostupni dokumentarni filmovi sa ranijih izdanja festivala. VoD platforma Beldocs + lansirana je sa ciljem unapređenja dostupnosti vrhunskih dokumentarnih filmova što većem broju gledalaca, a dostupna je u Srbiji i ostalim zemaljama zapadnog Balkana putem sajta beldocs.rs.

Poziv za filmske stvaraoce

Poziv za prijave projekata otvoren je do 15. marta. U okviru Inudstry aktivnosti održaće se Beldocs in Progress, radionica i pitch, Beldocs Kids&Youth, radionica za razvoj projekata namenjenih mladima, i XR akademija, trodnevna radionica za razvoj projekata iz 13 zemalja, nakon kojih se dodeljuju novčane nagrade za filmske projekte za razvoj budućih filmova i organizuju sastanci sa predstavnicima fondova, televizija, VoD platformi, kompanija prodaje prava, producentskih kuća.

Preporučujemo na 15. Beldocs festivalu

„JFK Revisited: Through The Looking Glass” u režiji Olivera Stouna. Film prati istragu ubistva američkog predsednika Džona Kenedija i iznosi mnoga dokumenta i svedočanstva koja potvrđuju da iza ubistva Kenedija stoji američka obaveštajna služba, CIA.

„Babi Jar. Kontekst” (Babi Yar. Context) i „Gospodin Landsbergis” (Mr. Landsbergis) u režiji ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice. Babi Jar. Kontekst” prati nacistički masakr 30 hiljada Jevreja tokom samo tri dana septembra 1941. Mr. Landsbergis je film o „pevajućoj revoluciji” u Litvaniji na putu ka nezavisnosti od Sovjetskog Saveza i njenom glavnom protagonisti Vitautasu Landsbergisu.

„Zidovi puni snova” (Dreaming Walls), u režiji Ameli van Elmt i Maje Diverdije, prikazuje završetak dugog luksuznog renoviranja legendarnog hotela „Čelsi”, čuvene oaze kontrakulture šezdesetih godina 20. veka i raja za poznate umetnike i intelektualce, kao što su bile Pati Smit, Dženis Džoplin i zvezde Vorholove fabrike.

Mi verujemo u moć dokumentarnih filmova. Filmova koji zbližavaju ljude. Kreativnih dokumentaraca koji produbljuju, otkrivaju i inspirišu. Dokumentaraca koji se zalažu za promenu, inspirišući ljude da deluju.
Festival se održava uz podršku Evropske unije, kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

vorki
  • Save
Previous post Predavanje „Ko je dođavola Vorki?” u Domu kulture „Studentski grad”
Pozvezi me
  • Save
Next post Japanski film „Povezi me”, stiže u domaće bioskope 17. marta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap