Advertisement Section

U četvrtak, 22. avgusta u 18 časova u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac“ biće održana premijera slovenačkog dokumentarnog filma „Odrastanje“ u režiji Siniše Gačića, Dominika Menceja.

Film će najaviti i predstaviti Aleksandra Gavrilović iz Organizacije za lezbejska ljudska prava Labris i Predrag Azdejković, direktor Merlinka filmskog festivala, koji će takođe napraviti paralelu između Slovenije i Srbije po pitanju lezbejskog roditeljstva.

U pitanju je intimni film o novorođenom dečaku Tiboru i njegove dve mame, Daji i Jedrt, koje se bore protiv diskriminacije sa kojoj se suočava njihova porodica. One su jedini istopolni par koji je uzeo aktivno učešće u kampanji za referendum o gej brakovim koji se u Sloveniji organizovao pred katolički Božić 2015. godine. Pored svih poteškoća koje donosi materinstvo one suočavaju sa političkim protivnicima koji ih nazivaju pedofilima, a njihovu vezu nazivaju protivprirodnom.

Film je premijerno prikazan na 33. Festivalu LGBT filma u Ljubljani 2017. godine, na Američkom festivalu dokumentarnog filma u Palm Springsu i na Merlinka festivalu u Sarajevu ove godine, ulaz je besplatan.

Filmski susreti
  • Save
Previous post Stiže nam 54. Festival glumačkih ostvarenja
Media desk Evropa
  • Save
Next post Podrška srpskoj kinematografiji na MEDIA potprogramu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap