Advertisement Section

Publika, predstavnici medija i filmski profesionalci moći će ne samo da pozdrave goste festivala, već i da razgovaraju sa njima u okviru programa Na kafi sa autorima ili da se prijave za neki od master klasova.  

Urednik Kompasa Slobodne zone Ivan Milenković će od 9 – 11. novembra zajedno sa gostima u Dvorani Kulturnog centra Beograda tražiti odgovore na neka od gorućih pitanja današnjice – alarmantan uspon desnice u Evropi i kod nas, socijalne tenzije, zloupotreba moći, korupcija i uticaj neoliberalnih politika na osnovno ljudsko pravo na krov nad glavom. Povod za diskusiju biće filmovi iz selekcije EU Zona promena i međunarodne selekcije – Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom, Jadnici i Izbačeni.

Gost festivala biće kanadski reditelj Denis Kote jedan je od najznačajnijih kanadskih reditelja nove generacije. Njemu je posvećena posebna programska celina U FOKUSU. Karijeru je započeo kao filmski kritičar i reditelj kratkih filmova. Iako je poznat po radu sa skromnijim budžetima, uspeva da ostvari visok kvalitet i uspehe na najvećim svetskim festivalima. Njegov debitantski film Drifting States osvojio je Zlatnog leoparda u Lokarnu 2005. godine. Ovu godinu obeležio je ostvarenjima Antologija gradova koji nestaju koji je premijerno prikazan na Berlinalu  i Vilkoks, premijera na festival u Lokarnu.

Posle projekcije filma Vilkoks, 9. novembra održaće Master klas, a beogradska publika će imati priliku da čuje šta se promenilo u filmskoj indistriji u poslednjih 10 godina? Kako praviti autorski film i opstati u industriji, a kako praviti autsajderski film i preživeti izvan industrije? Publika Slobodne Zone će moći da čuje i više na masterclass-u Denisa Kotea pod nazivom Dokufikcija: dekonstrukcija jedne metodologije koji će voditi Dragan Dimčić, vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Još jedan gost Slobodne Zone, Žan Pjer Rem, direktor Internacionalnog filmskog festivala u Marseju (FIDMarseille) održaće master klas tokom festivala. U fokusu masterklasa Žan Pjer Rema su nove tendencije u savremenom filmu. Razgovor će voditi Jelena Maksimović, ko-selektorka Slobodne zone.

Za filmske profesionalce će biti interesantna radionica koju organizuje MEDIA DESK Srbije u partnerstvu sa Filmskim festivalom Slobodna Zona na temu Kako funkcionise VOD distribucija. Događaj će se održati 8. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1, Multimedijalna sala) sa početkom u 10:30 časova. Predavači će biti Vincent Lukasen iz kompanije Under the Milky Way i Saša Staničić, iz kompanije CutAway. Za više informacije o događaju, kao i za prijavljivanje za individualne konsultacije pišite na: info@media.kreativnaevropa.rs

Prateći program zaokružuju i dve promocije knjiga, koje će se održati u festivalskom meeting pointu, kafiću Zaokret / Sprat u Cetinjskoj ulici, 8. novembra sa početkom u 18 časova.

Tri dijaloga između Margaret Diras i Žan Lik Godara sabrana u ovoj knjizi predstavljaju razgovor započet 1979. godine (prvi dijalog, povodom snimanja Godardova filma Spašavaj tko može, život), nastavljen 1980. (drugi dijalog, u vezi filmskog projekta o incestu) koji se završava 1987. godine (treći dijalog za televizijsku emisiju Océaniques). Kada Godard, u jednom intervjuu iz 1997. godine kaže da je Duras poznavao dve ili tri godine, taj izraz podseća na naslov njegovog filma, Dve ili tri stvari koje znam o noj. Tokom ovih susreta oni razgovaraju o dve ili tri stvari koje im pomažu u razmišljanju: njihov se drugi susret događa nakon što su oboje objavili zbornike svojih razmišljanja o filmu, Diras Zelene oči, a Godar Uvod u istinsku povijest filma.

Učesnici: Petar Milat, izdavač MAMA Zagreb, Nina Pokrajac, urednica izdanja i Milica Vinaver Ković, docentkinja, Filološki fakultet u Beogradu.

Vladimir Šojat bavi se vrtoglavim uspehom dokumentarnih filmova i naglom povećanju broja gledalaca, kako u komercijalnim bioskopima tako i na specijalizovanim festivalima. Nove okolnosti otvorile su prostor za promišljanje i analizu elemenata filmskog izraza u ovoj filmskoj formi, kao i za istraživanje niza pitanja počevši od toga da li su svi likovi u dokumentarnim filmovima izmišljeni.

Vladimir Šojat, filmski autor, montažer i video umetnik, kroz seriju predavanja održanih u Domu kulture Studentski grad, tokom 2017. i 2018. godine, prepustio se uočavanju, istraživanju, upoređivanju, te izgradnji višeslojnih tumačenja odabranih ostvarenja, što za konačni cilj ima drugačije sagledavanje različitih dokumentranih filmskih pristupa i poetika.

Sadržaj predavanja prenet je u knjizi koja je objavljena u oktobru ove godine, a publika Slobodne Zone imaće priliku da zajedno sa autorom razgovara na ove i druge filmske teme 8. novembra u 11 časova u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Učesnici: Igor M. Toholj (filmski reditelj, urednik filmskog programa DKSG, urednik izdanja), Vladimir Bjeličić (istoričar umetnosti, pisac predgovora) i Vladimir Šojat (autor knjige).

Slobodna Zona junuior - Putujući bioskop
  • Save
Previous post Treće izdanje Putujućeg školskog bioskopa „Slobodna Zona Junior“
terminator 2019
  • Save
Next post Arnold Švarceneger i Linda Hamilton ponovo zajedno na platnu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap