Advertisement Section

U okviru 51. izdanja programa „15 dana autora“ (Quonzaine) ovogodišnjeg 72. Kanskog filmskog festivala, održana je premijera omnibusa „SEE Factory“, gde je jednu priča ko-režirala je mlada srpska rediteljka Maša Šarović.

Ovaj projekat je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, a naredna projekcija u Kanu zakazana je za nedelju, 19. maj, u 11.30 u prostoru Alexandre III.

Filmove je producirao Sarajevo Film Festival („Obala Art Centar“), a pet autora iz sveta i pet autora iz regiona zajedno je radilo na pet kratkih desetominutnih filmova. Maša Šarović je ko-režirala sa Izraelkom Šeron Ejndželhart desetominutni film „U tvojim rukama“ u kome glume Lidija Kordić, Mediha Musliović i Vadiha Ljubunčić. Filmovi su nastali u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominik Velinski i „15 dana autora“.

Preostale priče su: „Paket“ Dušana Kasalice (Crna Gora) i Teodore Ana Mihai (Rumunija / Belgija), Crvena mrlja – Urška Đukića (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), „Znak“ Eleonore Veninove (Makedonija) i Jone Rozenkiera (Izrael / Švajcarska) i „Pljuni“ čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Karolina Markovic (Brazil).

Predstavnica Srbije u ovom prestižnom projektu, Maša Šarović, rođena je 1993. u Subotici u Srbiji. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gde je studirala na Odseku za filmsku i televizijsku režiju. Njen kratki film „Grad“ (2016) premijerno je prikazan na filmskom festivalu u San Sebastijanu, prikazivan i nagrađivan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Njen drugi kratki film „Najduži dani leta“ (2017) premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2018. godine, nakon čega je prikazivan na brojnim filmskim festivalima uključujući FeKK Short Film Festival u Ljubljani (gde je dobio nagradu za najbolji kratki film), Winterthur International Short Film Festival, Early Bird u Sofiji… Trenutno pohađa diplomske studije režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Mracni finiks
  • Save
Previous post Retrospektiva uspona kultne frašize „X-Men-a“ – Video
Aladin
  • Save
Next post Diznijeva magična avantura „Aladin” premijerno 22. maja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap