Advertisement Section

Krenulo je snimanje filma „Strahinja“, novog, drugog po redu celovečernjeg igranog filma reditelja Stefana Arsenijevića, autora višestruko nagrađivanog kratkog filma „(A)Torzija“ (2003) i dugometražnog igranog filma „Ljubav i drugi zločini“ (2008), premijerno prikazanog u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala te godine.

Film predstavlja savremenu adaptaciju tradicionalne srednjevekovne srpske pesme Banović Strahinja. Ovaj Strahinja je vredni, sportu predan i impulsivan mladi čovek iz Malija. Pre tri godine, kada je otpočela migrantska kriza, on sa svojom suprugom Ababuo uspeva da dođe u Nemačku, ali ih ipak vraćaju u Beograd. Srbija možda nije Nemačka, ali je pristojna zemlja gde on može da se skrasi i otpočne novi život. Počinje da igra za lokalni fudbalksi klub, volontira za Crveni krst, sve mu ide u korist… Zahvaljujući uloženom trudu, on je ubeđen da će im biti odobren azil. Ali proces je dug, veoma dug…

Stefan Arsenijević režira film, po scenariju koji je napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom. Direktorka fotografije je Jelena Stanković, a montažerka Vanja Kovačević. Scenografkinja je Zorana Petrov, a kostimografkinja Carine Rando De Felice, dok je za šminku zadužena  Sophie Garlinskas. Uloge tumače: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei. Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić, Jelena Mihajlović, Radovan Miljanić, Vladimir Grbić.

Film nastaje u produkciji kuća „Art & Popcorn“ (Srbija), „Surprise Alley“ (Francuska), „Les Films Fauves“ (Luksemburg), „Chouchkov Brothers“ (Bugarska). Filmski centar Srbije je u decembru 2016. podržao ovaj projekat na Konkursu za sufinasiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, kao i CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), francuski centar za film i pokretne slike, agencija pri tamošnjem Ministarstvu kulture, u kategoriji prvog i drugog filma, te Filmski fond Luksemburga je u kategoriji Cineworld, zatim Eurimages, fond Saveta Evrope za potporu filmu.

Film se snima na raznim lokacijama u Beogradu i u okolini Beograda (Surčin, Progar, Ugrinovci), kao i Beočinu. Planirano je da se snimanje završi 14. decembra.

Foto: Aleksandrija Ajduković

Merlinka 2018
  • Save
Previous post Danas počinje jubilarna deseta Merlinka
Južni vetar
  • Save
Next post „Južni vetar“ počinje da duva širom Hrvatske i Slovenije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap