Advertisement Section

U utorak, 2. jula od 19 časova u Čitaonici Fonda umetnosti u Biblioteci grada Beograda,  u okviru Beldocs čitaonice, biće prikazan dokumentarni film „Marina Abramović: umetnik je prisutan“ američkog reditelja Metjua Ejkersa, nakon čega će uslediti razgovor o filmu.

Publika će biti u prilici da razgovara sa Borisom Miljkovićem, rediteljem i kreativnim direktorom RTS-a, dr Dejanom Sretenovićem, kustosom Muzeja savremene umetnosti Beograd i Markom Grbom Singh, umetničkim direktorom Beldocsa.

Film „Marina Abramović: Umetnik je prisutan” sledi umetnicu dok priprema ono što može biti nаjvаžniji trenutаk njenog životа: veliku retrospektivu njenog rаdа, koja se održаvа u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Imati retrospektivu u jednom od nаjvаžnijih svetskih muzejа je stimulišuća vrstа prekretnice. Zа Mаrinu, to je dаleko više: to je šаnsа dа se konаčno završi sa pitаnjem koje čuje iznovа i iznovа već četiri decenije: „Ali zаšto je to umetnost?”

Beldocs čitaonica se od oktobra 2018. godine ralizuje u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda i Narodnom bibliotekom Srbije, i predstavlja selekciju najboljih svetskih dokumentaraca, uz prateće razgovore sa relevantnim sagovornicima iz sveta umetnosti i javnog života. Program se održava u kontekstu promocije inovativnog evropskog projekta „AVA VoD“, u kome Beldocs učestvuje sa 26 partnera iz 9 evropskih zemalja sa ciljem da se evropski filmovi učine dostupnim korisnicima biblioteka u raznim evropskim zemljama. Zahvaljujući „AVA VoD“, prvoj VoD platformi u srpskom bibliotekarstvu, članovi dve biblioteke u Srbiji, Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke grada Beograda, imaju priliku da besplatno gledaju filmove sa Beldocsa tokom cele godine i to on-line sa bilo kog uređaja, kao i off-line u multimedijalnim odeljcima biblioteka. „AVA VoD“ baza filmova uskoro će biti ažurirana najnovijim dokumentarcima sa ovogodišnjeg Beldocsa.

Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa potprogram Mediji, i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Bioskop
  • Save
Previous post Snižene cene karata u Kombank Dvorani tokom leta
Sofest 2019
  • Save
Next post Sutra počinje Sofest
Share via
Copy link
Powered by Social Snap