Advertisement Section

Jugoslovenska kinoteka će od 12. do 17. marta biti mesto susreta snimatelja iz celog sveta, tokom trajanja godišnje Internacionalne skupštine federacije direktora fotografije (IMAGO), čiji je domaćin Srpska asocijacija snimatelja (SAS), predvođena predsednikom Predragom Bambićem.

IMAGO kao udruženje, koje za cilj ima da promoviše umetnost kinematografije na međunarodnom nivou, obuhvata 53 međunarodna društva i ima 4300 članova – profesionalnih snimatelja, iz svih krajeva sveta. Na godišnjoj skupštinama nagrade se dodeljuju za najkreativnije snimateljske radove u više kategorija u konkurenciji filmova iz 53 zemlje. 

Ovogodišnja dodela nagrada kao centralni događaj skupa u Beogradu održaće se 16. marta od 18 sati na posebnoj svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci. U konkurenciji za nagrade našlo se 39 igranih filmova, 26 televizijskih serija, 31 dokumentarni film, 28 studenstkih filmova i 18 dugometražnih filmova u kategoriji mladi snimatelji. Za ocenjivanje najboljih filmova iz svake kategorije uključeno je 60 članova žirija IMAGO društva, kao i svi predsednici društva koji će izabrati pobednika kategorije Mladi filmski snimatelj.

Osim susreta i razmene iskustava godišnju skupštinu, obeležiće i propratni program koji obuhvata otvaranje izložbe fotografija Sukija Medenčevića pod nazivom „Prozori u svet, prozori u dušu“ (13. 03 u 18 sati), kao i dan kasnije (14.03 u 18 sati), promocija knjige poznatog sarajevskog snimatelja Mustafe Mustafića „Miris filmske trake”, u kojoj piše o svom životu i profesiji.

Snimak sa prošlogodipnje dodele nagrada Internacionalne skupštine federacije direktora fotografije u Helsinkiju.

 

Balkanski medja
  • Save
Previous post U prodaji ulaznice za premijeru filma „Balkanska međa”
Snimanje Sarajevo
  • Save
Next post Počelo snimanje kratkih filmova u Sarajevu u sklopu projekta SEE Factory
Share via
Copy link
Powered by Social Snap