Advertisement Section

U susret koncertu Tvin pix zvezde Kristi Bel u Jazz kantini Lisabon, u ponedeljak 01.aprila, , u Kombank Dvorani biće održana Mini revija filmova Dejvida Linča.

Na repertoaru će se naći tri čuvena ostvarenja ovog svetski priznatog reditelja: „Tvin piks, Vatro hodaj sa mnom“, „Glava za brisanje“ i „Izgubljeni autoput“.

Ljubitelji Linča i njegove filmografije ova kultna filmska ostvarenja moći će da pogledaju po ceni od 200 dinara.

„Glava za brisanje“ (Eraserhead) 1977

U postapokaliptičnom društvu, Henri radi u fabrici i ima devojku, Meri. Kada ona zatrudni, preseli se u njegov stan i rodi bebu mutanta koja sve vreme plače. Meri ne može da podnese vrištanje i ostavlja Henrija…

Snimano sa prekidima u periodu od pet godina, u radikalnom debitantskom ostvarenju Dejvida Linča, Džek Nens glumi Henrija Spensera, čoveka koi živi u bezimenoj industrijskoj pustoši. Kada sazna da je njegova bivša devojka trudna, Henri pristane da oženi buduću majku Meri i da sa njom počne da živi u svom malom i neurednom stanu.

Njihova beba se rodi sa groznom mutacijom, kao čudno stvorenje nalik reptilu čiji nepodnošljiv plač ne prestaje. Prestravljena i zgrožena Meri ubrzo pobegne, ostavljajući Henrija na milost i nemilost zavodnici koja živi u susednom stanu. Neopisivo gnusna noćna mora, „Glava za brisanje” kaska sporim, nadrealnim ritmom: Henrijev svet je bolesno magnovenje, mesto gde se gresi manifestuju kao bizarna stvorenja, a svetovi egzistiraju unutar svetova.

Interpretirajući film u skladu sa Linčovim tvrdnjama da je ovo ostvarenje proizvod njegovih ličnih strahova u vezi sa očinstvom, „Glavu za brisanje” je možda lakše svariti na narativnom nivou, ako je potrebno.

„Tvin Piks: Vatro, hodaj sa mnom“ (Twin Peaks: Fire Walk with Me) 1992

Uvod u dešavanja kultne serije „Tvin Piks”, reditelja Dejvida Linča, prati sedam dana koja dovode do brutalnog ubistva Lore Palmer u malom gradu na severozapadu Pacifika.

Na početku filma pratimo agenta Četa Dezmonda i njegovog partnera Sema Stenlija u istrazi ubistva kelnerice Tereze Benks u malom gradu Dir Medou u državi Vašington. Kada Dezmond pronađe misteriozni trag za ubistvo, on neobjašnjivo nestane.

Radnja filma preskače godinu dana i prelazi u mali grad Tvin Piksu gde prati dešavanja tokom poslednje nedelje života Lore Palmer, nesrećne tinejdžerke koja ima dva dečka – vatrenog buntovnika Bobija Brigsa i povučenog bajkera Džejmsa Harlija – priča prati njenu zavisnost od droge, njen odnos sa napornim (i možda šizofreničnim) ocem Lilandom i priču o njenom brutalnom ubistvu koje će kasnije inspirisati TV seriju.

„Izgubljeni autoput“ (Lost Highway) 1997

U ovom nadrealnom trileru, ljubomorni džez muzičar ubije svoju ženu. Ili je ne ubije? Ništa nije onako kako izgleda u ovom omamljujućem lavirintu promene ličnosti, čudnih strasti i neprestane napetosti od kultnog reditelja Dejvida Linča.

Fred je avangardni džez saksofonista koji deli luksuznu, ali moderno praznu kuću sa svojom ženom Rene. Fred posumnja da mu Rene možda nije verna, ali shvati da ima veće probleme kada mu se na pragu pojavi gomila video kaseta koje su dokaz da neko posmatra njegovu kuću spolja i iznutra. Kada Rene pronađu mrtvu, Fred završi iza rešetaka, ali jednog jutra Fred više nije u svojoj ćeliji. On se nekako transformisao u Pita Drejtona, mladog automehaničara koji se nesmotreno spetljao sa ženom gangstera, Dika Lorena. Ona je seksipilna plavuša po imenu Alis i izgleda potpuno isto kao Rene…

Film Loro
  • Save
Previous post Film „Loro“, o jedinstvenom Berluskoniju u bioskopima
Martovski festival
  • Save
Next post Dokumentarci sa Interakcije na 66. Martovskom festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap