Advertisement Section

Program „Mladi duh Evrope“ predstavlja jednu od najuzbudljivijih selekcija Festivala evropskog filma Palić, koji i ove godine donosi mnogobrojne zanimljive filmove koje je pažljivo selektovao britanski filmski kritičar Nil Jang. Prema njegovim rečima, naglasak je na kratkim i eksperimentalnim filmovima, a cilj je da se publika bolje upozna sa hrabrim i mladalačkim duhom prožetim radovima evropskih autora, nastalim tokom poslednjih osamnaest meseci. Projekcije ovih filmova održavaće se od 21. do 26. jula na Letnjoj pozornici bioskopa „Abazija“ na Paliću.

U nedelju, 21. jula, na festivalskom programu su kratkometražni eksperimentalni filmovi. Crnogorsko-američko-kanadska koprodukcija „Hipnagogija” (Pierre-Luc Vaillancourt) prema rečima autora „pojačava geofizičke sile i pokreće zemaljske moći”, dok portugalski video-esej „The Best Films of 2018” Luísa Azeveda zaokružuje vrhunske filmske trenutke tokom protekle godine. U nastavku večeri publika će moći da pogleda i britanski film „Mladi očevi: Sveti duh” (Oscar Hudson) izuzetnih vizuelnih efekata, kao i film „Horizont” (Sid Iandovka, Anya Tsyrlina) koji predstavlja istraživanje kolektivnih fantazija o Sibiru i komunizmu iz zabranjenih državnih arhiva bivšeg Sovjetskog Saveza. Nakon njih na programu su eksperimentalni film „Transpozicija” reditelja Igora Toholja, i nemačko ostvarenje reditelja Nikite Diakura „Ružan”, koji u trominutnom trajanju prikazuje „zujanje, akrobacije, i besnilo”. Mađarski film „Fuga ishrane” (Peter Lichter) napravljen je od 35mm celuloidnog sirovog materijala: filmskih traka koje su zakopavane u zemlju, ostavljene da trunu sa hranom, dok eksperimentalni film „Dogs, moon river and Baudelaire” srpske rediteljke Marije Kovačine prenosi gledaoca u neku vrstu magične dimenzije najjednostavnijim sredstvima. Poslednji film na programu ove večeri je francuska produkcija „Slavni govor Nikole Šovena“ (Benjamin Crotty) o Nikoli Šovenu, veteranu Revolucionarne vojske i Napoleonovih ratova.

U ponedeljak, 22. jula na programu selekcije „Mladi duh Evrope“ je austrijski film „Kavalkada“ (Johann Lurf) koji se poigrava sa našom percepcijom kroz interakciju dizajniranog vodenog točka sa stroboskopom. Iste večeri, u okviru programa publika će moći da pogleda portugalski kontroverzni film „Park Chan – Wook, Amplified“ reditelja Luiza Azeveda, kao i apstraktni film belgijsko-japanske koprodukcije „Noćni konj“ (Jeroen Van der Stock). Tu su i filmovi srpskog reditelja Miloša Peškira „About Eye Around“ kao i film „Resonant Rust“ u kome se šifra ponašanja u urbanoj sredini transponuje u artefakt digitalne prirode. Hrvatski film „Planine“ reditelja Hrvoslava Brkušića predstavlja zbirku slika planina pronađenih u Zora filmu, kompaniji koja je pravila obrazovne filmove 1950-ih. Jedan od od ovogodišnjih najlepših i najmisterioznijih filmova, austrijski film „Nuit“ (Alexander Bayer i Grzegorz Kielawski) govori o Katedrali Svetog Stefana u Beču na dosada neviđen način. Poslednji film u okviru ove programske večeri je francuski film „Swatted“ (Ismaël Joffroy Chandoutis) koji prati priče onlajn igrača koji govore o svojim problemima sa „swatting-om“, fenomenom sajber-nasilja.

U utorak, 23. jula biće održan program „S8 Night“ u saradnji sa festivalom eksperimentalnog filma (S8) iz Španije koji okuplja najuzbudljivije avangardne filmove, s naglaskom na proširenu kinematografiju u svim njegovim oblicima. (S8) predstavlja mesto susreta kreatora, ljubitelja filma, studenata i profesionalaca industrije u dinamičnom okruženju gde su svi novi, inovativni filmski jezici, alati i potpore predstavljeni s ciljem da se kinematografija potvrdi kao jaka i životna umetnička forma.

Filmsko veče sredu, 24. jula, započeće ruskim filmom „Himne velike Moskovske kneževine“ (Dmitri Venkov) u kome se upoređuju stilovi moskovskih građevina XX i XXI veka sa elektronskim varijacijama ruske i sovjetske himne, u cilju iskazivanja istorije kroz arhitekturu i muziku. Treba istaći i portugalski video esej „Alfonso Cuarón u boji“ u kome nas meksički reditelj Luís Azevedo vodi na putovanje kroz svoje šarolike svetove. Španski kritički film „Merlin Monro želi da razgovara sa Vorholom“ (Christian Flores) o imaginarnom dijalogu između Merlin Monro i Endija Vorhola biće prikazan u okviru ove programske večeri, kao i austrijski film „Dekodiranje iPhone Xs-a: Tehno – magični portal“ u kojem rediteljka Karin Ferrari proučava tajni simbolizam nove reklame iPhone Xs-a. Britanski film „Govor“ (reditelj Steve Hawley) govori o načinu na koji političari govore, a srpski film „Intermezzo“ prema opisu reditelja Saše Petrovića Zulja predstavlja „kratak užas života“. Film mađarsko-švedske koprodukcije „Mračna komora“ (Ottó Bánovits) predstavlja rekonstrukciju tragičnog događaja koji se odvijao blizu granice između Austrije i Mađarske u leto 2015. godine. Ovo programsko veče zatvoriće belgijski film „Meli Melo“ (Julian Wolf) koji oslikava život jednog društva mladih u velikom gradu.

Srpski film „Untitled“ reditelja Marcosa Serafima koji nam donosi angažovane video fragmente biće prikazan u četvrtak, 25. jula, kao i nemački film „Wishing well“ (Sylvia Schedelbauer), portugalski video-esej „Zaigraj igru smrti“ reditelja Luisa Azeveda, koji govori o tome kako filmski ples nije uvek samo uživanje. Francuski film „Tropi“ (Mathilde Lavenne) prati priču jedne meksičke farme i pokušava da zaustavi ljude i vreme i otkrije duh izgubljenog raja. Na programu su još i austrijski film „Voda i čišćenje“ (Siegfried A. Fruhauf) i nemački film „Sec Rouge“ (Kate Tessa Lee, Tom Schön) koji govori o lovu na hobotnice.

Francuski scenarista i reditelj Jean-Charles Hue dobitnik je nagrade „Underground Spirit“ 26. Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Deo programam prikazuje se tradicionalno i u Bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

Kingsman
  • Save
Previous post Rejf Fajns u trećem nastavku filma „Kingsman“
Kralj lavova
  • Save
Next post Od 17. jula kralj džungle stiže u bioskope širom Srbije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap