Advertisement Section

Već četvrtu godinu za redom FEST nagrađuje najbolja ostvarenja i stvaraoce domaćeg filma. Ove godine u takmičarskom programu „Srpski film“ našlo se pet premijernih ostvarenja koja će biti u trci za nagrade: najbolji film poneće nagradu „Beogradski pobednik“, biće dodeljena nagrada žirija, kao i nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu i najbolji debi.

Petočlanim žirijem će predsedavati reditelj Lordan Zafranović, a uz njega će o nagradama odlučivati i Dajman Kozole – slovenački reditelj, Katarina Radivojević – glumica, Miloš Timotijević – glumac i Alen Sinkauz – hrvatski kompozitor.

Film „O bubicama i herojima“ konačno će se naći pred publikom čak sedam godina nakon završetka snimanja. Režiju ovog dugo očekivanog ostvarenja potpisuje Petar Pašić, poznat po filmu „Mi nismo Anđeli 3“, a scenario uz reditelja potpisuju Nikola Pejaković i Dimitrije Vojnov. Film prati četiri priče koje se međusobno prepliću. Glavni junak Raša (Bojan Dimitrijević) radi kao čuvar u starom hotelu gde sreće živopisne likove. Mnogi junaci nemaju imena već ih upoznajemo kao Superheroja (Slobodan Boda Ninković), Vlasnika (Uroš Đurić), Ženu sa šminkom (Branka Petrić)… A tu su i bubice koje vode paralelan život u podzemlju hotela. Ono što je svima zajedničko je potraga za ljubavlju.

„Ederlezi rising“ je naučno fantastični film smešten u socijalističku distopiju. Milutin (Sebastijan Kavaca) je astronaut poslat na dugačak put do Alfa Kentaura da prenese ideologiju tamošnjoj koloniji. Na putu ga prati Nimani (Stoya), ženski android, programiran da ispunjava sve njegove želje. Ali kada Milutin resetuje Nimanin operativni sistem kako bi je pretvorio u nešto najbliže ljudskom biću što može da postane, Nimani postaje depresivna, destruktivna, i opasna po misiju. Ovo je debitantski dugometražni film Lazara Bodrože, poznatog po interaktivnom filmu „Über Life“, a scenario potpisuje Dimitrije Vojnov, na osnovu pripovetke Zorana Neškovića.

Novi film Dejana Zečevića, „Izgrednici“, svetsku premijeru je imao na filmskom festivalu u Čikagu. Scenario potpisuje Đorđe Milosavljević, a glavne uloge tumače Marta Bjelica, Radovan Vujović i Mladen Sovilj. Oni su se našli u ulogama troje studenata sociologije koji sprovode eksperiment kako bi dokazali teoriju haosa svog profesora (Svetozar Cvetković)- da prostorna destrukcija tj pravljenje nereda može da dovede do socijalne destrukcije tj pojave izgreda. Ali haos polako počinje da prevazilazi granice eksperimenta i preuzima njihove živote. „Ima tu elemenata i psihološke drame i trilera i socijalne drame, svega pomalo i ne spada u kategoriju žanrovskog filma. Gledajući svoju dosadašnju karijeru, čini mi se da progresivno napuštam konkretno žanrove i idem ka jednom autorskijem pristupu“, rekao je reditelj, poznat po ostvarenjima kao što su „Četvrti čovek“, „TT sindrom“, „Neprijatelj“ i „Vojna akademija“.

„Horizonti“ su debitantski dugometražni film Svetislava Dragomirovića, koji je takođe autor scenarija. Svetska premijera održana je na 39. internacionalnom filmskom festivalu u Kairu. Ovaj film na jedinstven, metaforičan način, prikazuje propast čovečanstva kroz raspad jedne disfunkcionalne porodice obavijene lažima i prevarama. Zoran (Slobodan Beštić) otkriva da mu je supruga Jovanka (Jovana Gavrilović) trudna sa drugim i ubeđuje je da abortira. Ona navodno pristane, ali sklopi tajno dogovor sa Zoranovim bratom Milanom (Gojko Baletić) i ne obavi abortus. Jedna velika laž uvlači naizgled običnu seosku porodicu u komplikovane i neprirodne odnose koji kulminiraju višestrukim ubistvom, tragedijom koja ostavlja neizmerne posledice na preživele.

„Banditi u potrazi za mamom“ su takođe debitantski film mladog reditelja Koste Ristića, koji potpisuje i scenario. Film prati družinu braće i sestara koji zbog komplikovanih porodičnih odnosa žive tomsojerovskim detinjstvom; beže iz škole i provode vreme na ulicama i zabitima Beograda. Kada upadnu u loše društvo a time i u veće nevolje, policija hvata i razbija njihovu bandu. Kristijan biva primoran da pronađe odbeglu mamu, kako bi izvukao braću i sestru iz Doma. Uloge tumače Kristijan Garip, Edin Arifi, Sunita Garip, Emran Garip, Đorđo Ivanović, Simbad Beriša…

Zlogonje
  • Save
Previous post Svetska premijera filma „Zlogonje“ na festivalu TIFF Kids
Izdaja
  • Save
Next post „Izdaja“ stiže u bioskope
Share via
Copy link
Powered by Social Snap