Advertisement Section

Žiri 9. UnderhillFesta, međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma iz Podgorice, u sastavu: reditelj Marko Grba Singh (Srbija), producentkinja Miljenka Čogelja (Hrvatska) i reditelj Ivan Salatić odlučili su da nagrada „Maslačak“ u međunarodnoj selekciji pripadne filmu „Ukus cementa” reditelja Zaida Kalthouma.

U obrazluđenju žIrina stoji: „nagradu za najbolji inostrani film dođeljujemo filmu „Ukus cementa” Ziada Kalthouma. Film uspeva da nam približi dve krajnosti – kreaciju i destrukciju, te otkriva patnju običnih ljudi koji žive i umiru u beskonačnoj repetitativnosti nasilja. Ovaj film je ispovest, poezija i studija o ljudskoj patnji kao i poziv razuma da se katastrofa zaustavi”.

Nagradu „Maslačak” u regionalnoj selekciji dobio je film „Playing men”  reditelja Matjaža Ivanišina.

„Maslačak za najbolji film u regionalnoj selekciji dobija film „Playing Men” slovenačkog reditelja Matjaža Ivanišina, koji svojom kolažnom strukturom vodi gledaoca kroz poetično putovanje po zemljama Mediterana i na duhovit i lagodan način prikazuje mnogobrojne igre koje muškarci igraju. Film takođe istražuje i odnos prema tradiciji i kompetativnosti, vešto se poigravajući sa terminom „igra / play”, koji se u filmu reflektuje kroz sport, muziku ali i glumačku igru. „Playing Men” je sjajan primer hibridnog dela u kome se brišu granice između dokumentarnog i igranog filma, kombinujući život kakav jeste sa meta – filmskim momentima”, stoji u obrazloženju žirija. 

Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dobio je film „Druđina” Roka Bičeka.

„Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dodeljujemo filmu „Družina” slovenačkog reditelja Roka Bičeka koji u razdoblju dužem od deset godina prati sazrevanje četrnaestogodišnjeg mladića Mateja Rajka. Matej odrasta u porodici u kojoj otac, majka i brat imaju intelektualni invaliditet. Sa dvadeset, kada i sam postaje otac bori se da prevaziđe obrasce ponašanja koje je nasledio ili usvojio i da se najbolje što zna nosi s okolnostima koje su mu dane rođenjem. Ovaj hrabar i istovremeno uznemirujući opservacijski dokumentarac širi i propituje koncept porodice i u tom procesu ostavlja gledaoca s puno pitanja i emocija. Najvažnije, direktno i bez manipulacije bilo protagonistom ili gledaocem propituje što sve porodica jeste i što može biti”.

Žiri je naglasio da su sve odluke jednoglasno donesene.

Nagradu publike 9. UnderhillFesta takođe je dobio film „Družina”Roka Bičeka s prosečnom ocenom 4,77. 

Nevidjeni 2
  • Save
Previous post „Neviđeni 2“ premijerno u bioskopu „Cineplexx“
Tica Kovi i Rajner Frimel
  • Save
Next post Tica Kovi i Rajner Frimel dobitnici nagrade „Underground Spirit“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap