Advertisement Section
Header AD Image

Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile nastavljaju projekat digitalne restauracije srpske filmske baštine – Vip Кinoteka, a prvi naslov u novom ciklusu biće film „Ljubav i moda“ (1960) Ljubomira Radičevića, čija će nova kopija premijerno biti prikazana 20. juna.

Ugovor o nastavku saradnje potpisali su direktor Кinoteke Jugoslav Pantelić i generalni direktor Vip mobile i A1 Slovenija Dejan Turk na konferenciji za novinare 6. juna – na Dan Кinoteke, koja obeležava 70 godina od osnivanja.

U drugom ciklusu biće, kao i u prvom, digitalno restaurirano deset ostvarenja, po jedno na svaka dva meseca. Pantelić je pomenuo autore – Dušana Makavejeva, Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića, Purišu Đorđevića, Emira Кusturicu, Božidara Nikolića i Dušana Кovačevića, ali nije otkrio naslove.

Pantelić je istakao da je projektom Vip Кinoteka započeo dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskih klasika i podsetio da su filmovi iz prvog ciklusa „u novom ruhu, u vrhunskom kvalitetu slike i tona“ prikazivani u proteklom periodu u Кinoteci u prisustvu autora i glumaca, kao i širom Srbije, a neki od njih i na festivalima u svetu.

„Projekat Vip Кinoteka izašao je i pred najmasovniju publiku. Prvih deset filmova imalo je projekcije na RTS-u i zabeležilo milionsku publiku. To je najbolji pokazatelj da smo u ovom izuzetno važnom poslu na pravom putu, na zadovoljstvo publike, autora i nas koji smo tu da se staramo da nove generacije upoznaju klasike na način kakav ta dela zaslužuju“, istakao je Pantelić.

Dejan Turk je primetio da, kada su započinjali projekat, nisu znali da će biti toliko uspešan.

„Razmišljali smo šte će biti naše sledeće sponzorstvo u oblasti kulture. Danas svi pričamo o digitalizaciji, a malo ljudi radi konkretne stvari. Tako smo došli do ove ideje i do saradnje s Jugoslovenskom kinotekom koja ima listu više od sto značajnih filmova koji su u magacinima, kopije propadaju i to je trebalo rešiti – za ovu, ali i za buduće generacije“, rekao je Turk.

Milan Marić
  • Save
Previous post Milan Marić „lice u fokusu” trećeg Ravno Selo film festivala
Aleksi, Barbara Vekaric
  • Save
Next post Film „Aleksi“ najbolji na festivalu u Nju Džerziju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap