Advertisement Section

Kratki animirani film „Neputovanja“ autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg našao se u zvaničnom programu Festivala Sandens, najrefrentnijeg festivala nezavisnog filma u Americi i svetu, a koji se ove godine održava od 24. januara do 3. februara u Park Sitiju i okolini.

„Neputovanja“ su na Sandensu prikazana četiri puta i sve projekcije prošle su odlično. Prvo prikazivanje je bilo 26. januara u Solt Lejk Sitiju, a naredna tri u Park Sitiju u kome se nalazi i centar festivala. Sale su bile pune, a nakon prikazivanja filma upriličeni su razgovori s autorima i publikom.

Ana Nedeljković nam je tim povodom rekla: „Pošto je ovo jedno od prvih prikazivanja našeg filma u SAD, posebno nam je interesantno kako lokalna publika reaguje na teme našeg filma, na priču o granici, izolaciji i zidovima, pogotovo što je to ovde veoma aktuelno. Pored zvaničnih festivalskih projekcija, imali smo jednu dodatnu projekciju u lokalnoj srednjoj školi za gotovo 200 učenika, nakon čega smo sa njima razgovarali sat vremena. Utisci su fenomelani, pre svega zbog toga kako publika reaguje na „Neputovanja“, ali i zbog činjenice da se naš film nalazi u selekciji Animation Spotlight u društvu izvanrednih animiranih filmova iz čitavog sveta. Atmosfera je odlična, pošto Sandens nudi mnogo više od pukog prikazivanja filma – sastavni deo festivala su razgovori i propratni događaji, te brojne mogućnosti za uspostavljanje kontakata i upoznavanje ljudi.“

„Neputovanja“, nastala u koprodukciji Srbije i Slovačke i uz podršku Filmskog centra Srbije. Nedavno je saopšteno da su „Neputovanja“ izborila nonimaciju za prestižnu nagradu „Annie“. U svetu nezavisnog animiranog filma nagrada „Annie“ predstavlja pandan čuvenom Oskaru.

Na festivalu Sandens ove godine su čak dva filma iz Srbije, animirani „Neputovanja“ i igrani „Zlogonje“.

drink partners
  • Save
Previous post Danas premijera urnebesne komedije „Promil do (k)raja”
From tomorrow on, I will
  • Save
Next post Film Ivana Markovića i Linfenga Vua u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap