Advertisement Section

Nakon učešća u glavnom takmičarskog programa ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala i nedavne srpske premijere u okviru Festa, pristižu i nove dobre vesti u vezi sa već sada neospornom zapaženim filmom Alekseja Germana mlađeg, filmom „Dovlatov”, nastalim u koprodukciji Rusije, Polske i Srbije. Naime, film je već otkupljen za prikazivanje i distribuciju na nekoiko krupnijih tržišta širom Evrope.

Pariška distributerska kuća „Alpha Violet“ prodala je ovaj film striming servisu „Netflix“ za teritorije engleskog govornog područja i još neke druge oblasti. Tokom Berlinskog festivala ova cenjena  distributerska kuća skolpila je dogovore za distribuciju ovog filma u Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj, Tajvanu, Brazilu i Kini. Pre toga, „Dovlatov“ je prodat za distribuciju i u zemljama Baltika, te u Kini i Grčkoj. Osim toga, u toku su pregovori sa zaintersovanima iz Skandinavije i Grčke.

Naslovnu ulogu, lik Sergeja Dovlatova, ruskog pisca i disidenta, odigrao je mladi srpski glumac Milan Marić. „Dovlatov“ je u Berlinu osvojio zvaničnu festivalsku nagradu za kostim i scenografiju, za šta je nagrađena Elena Okopnaja, a tu je i nagrada nagrada žirija Berliner morgenposta za film u celini.

Podsećamo i ovom prilikom, reč je o rusko-poljsko-srpskoj koprodukciji. Film je koproducirala beogradska kuća „Art & Popcorn“, a srpski koproducent je Miroslav Mogorović. Film je, između ostalog, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Druga strana svega
  • Save
Previous post Tri značajne nagrade za film „Druga strana svega“ na ZagrebDox-u
AKi Kaurismaki
  • Save
Next post Portret : Aki Kaurismaki
Share via
Copy link
Powered by Social Snap