Advertisement Section

Samo dve sedmice nakon čak četiri osvojene nagrade na festivalu na Kanarskim ostrvima u Španiji, film „Šavovi“ nastavio je svoj izrazito uspešan festivalski pohod. Na upravo završenom Festivalu evropskog filma u Lećeu,  u Italiji, ovo ostvarenje je ovenčano nagradom „Zlatna maslina“ za najbolji scenario, čija je autorka Elma Tataragić. Pomenuti festival je ove godine održan po jubilarni dvadeseti put, a gost festivala u Lećeu bio je i reditelj „Šavova“, Miroslav Miša Terzić.

Film „Šavovi“ je na svetskom nivou premijerno prikazan u programu Panorama na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gde je osvojio nagradu za najbolji evropski film u ovoj selekciji i drugu nagradu publike. Takođe, na 47. FEST-u film je dobio nagradu FIPRESCI, „Nebojša Đukelić“ za najbolji regionalni film, a Snežana Bogdanović je osvojila  nagradu za najbolju žensku ulogu.

Šavovi, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom  novorođenih beba nestalih  iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane  na usvajanje. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina. Ova majka  je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Reditelj Miroslav Miša Terzić pobrao je dosta pohvala za svoj dugometražni film „Ustanička ulica“ iz 2012. godine. Elma Tataragić scenaristkinja je filmova „Snijeg“ (2008) i „When the Day Had no Name“ (2017). Uloge u „Šavovima“ tumače: Snežana Bogdanović,  Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Rale Milenković, Rade Marković, Igor Benčina, Radsoslav Rale Milenković i Bojan Žirović. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu na filmu „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, montažerka Milena Z. Petrović (montažerka i filmova „Beogradski fantom“ i „Ederlezi Rising“). Autorka muzike je Aleksandra Kovač,  scenografkinja je Ana Buljan, a kostimografkinja Zora Mojsilović.

Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i njihove producentske kuće „West End Production“. Film je izvojevao i podršku panevropskog filmskog fonda Eurimaž (Eurimages), a koproducenti su: „Nora Productions“ (Slovenija), „Spiritus Movens“ (Hrvatska) i „scca.Pro.ba“ (Bosna i Hercezovina). Osim Filmskog centra Srbije , nastanak filma su podržali i Slovenački filmski centar, Hrvatski audiovizualni cemntar (HAVC) i Fondacija za kinemnatografiju Sarajevo.

 

Zlogonje
  • Save
Previous post Još dve nagrade iz različitih delova sveta za „Zlogonje“
Slobodna zona turneja
  • Save
Next post Počinje 13. Turneja Slobodne zone
Share via
Copy link
Powered by Social Snap