Advertisement Section
Header AD Image

Filmovi u ovoj selekciji biće na repertoaru od 17. do 22. jula, u 19h u bioskopu Eurocinema. Kao i prethodnih godina, Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Nacionalnim filmskim institutom Mađarske (Nemzeti Filmintezet/National Film Institute Hungary).

Radnja filma “Plava lisica” reditelja Jožefa Pačkovskog prati zgodnog vlasnika džez kluba koji posećuje svog starog prijatelja, srećno oženjenog svojom lepom suprugom. Žena se nestrpljivo priprema za dolazak muškarca, ali susret dobija neočekivani preokret: optužena je za neverstvo. Uz dokaze, sprema se da uništi brak dvoje starih prijatelja. Međutim, uskoro će se radikalno promeniti ne samo život njegovih prijatelja, već i njegov sopstveni.

Film “Prinudno iseljenje” Matea Fazekaša u fokusu ima prvi slučaj mladog sudskog izvršitelja koji potom postaje njegova lična noćna mora, jer je očajna starica kojoj oduzimaju dom spremna da žrtvuje sve da bi ga zadržala.

“Stradanje” Karolja Eperješa je istorijska triler-drama čija je radnja smeštena u Mađarskoj, tokom 1950. godine. Kroz konflikt oca Leopolda, koji je zatvoren od strane Vladine agencije za zaštitu, i inspektora, mladog poručnika Kelera, prikazana je i borba između crkve i komunizma, koja se odvija na nivou čitave države.

Glavna junakinja filma “Ševa” Bele Pacolaja je Pacsirta (Ševa), žena koja je osuđena da bude usedelica. Kada ona ode na nedelju dana, njeno odsustvo izaziva neočekivano oslobođenje i sreću njenih roditelja, koji više ne mogu da zanemaruju tragediju koja čini njihov život. Na festivalu Los Angeles Film Awards, ovo ostvarenje je dobilo nagradu za najbolju dramu.

U ostvarenju “Park duša” Roberta Odegnala i Ileša Horvata dešava se bizaran događaj u zoološkom vrtu – muškarac se probudio sasvim nag među krokodilima. Ne seća se kako je tu dospeo, niti se seća prethodne tri godine svog života. Ovaj nastrani slučaj dodeljen je mladoj detektivki i njenom, zrelom za penziju, kolegi alkoholičaru. Svi tragovi vode ka tajanstvenoj sekti čiji moto glasi: Svest jeste patnja. Na festivalu Fantasporto, “Park duša” je dobio nagradu “International Fantasy Film Award”.

Film “Za dobrim stvarima vredi plakati” Kristine Grošan je o onima koji su u svojim tridesetim godinama: pokušavaju da delaju u skladu sa tim, ali njihovi životi nisu srodni tipičnim životima odraslih. Ovakvo kontroverzno stanje, puno sukoba, napetosti, samopravednosti i apsurdnih situacija je ono što film namerava da istraži. Glumica Nora Rainer-Mičinjei je, za rolu u ovom filmu, dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na prošlogodišnjem Bosphorus Film Festivalu u okviru internacionalnog takmičarskog programa.

Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

Ekipa filma Krotki, foto Milena Arsenic
  • Save
Previous post Dodelom nagrada svečano zatvoren 9. Bašta Fest
Brkovi i brci
  • Save
Next post Pank-folk atrakcija Brkovi na 29. Festivalu evropskog filma Palić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap