Advertisement Section

Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“, biće održan od 25 do 27. septembra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ u Beogradu, u organizaciji Ministarstva za evropske integracije.

Ovim festivalom Ministarstvo za evropske integracije tradicionalno obeležava Dan evropske teritorijalne saradnje. Dan evropske saradnje manifestacija je kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije čiji je cilj povezivanje građana susednih država radi prevazilaženja zajedničkih prepreka.

Broj karata je ograničen, a besplatne karte dostupne su na blagajni Centra za kulturu „Vlada Divljan“, u periodu od 9 do 18 časova.

Dvadesetpetog septembra prikazuje se film „Nana“, 60’, domaćeg autora Miladina Čolakovića. Nakon projekcije u 20 časova, predviđen je i razgovor sa autorom.

 „Nana“ je film sniman preko deset godina i pre svega govori o svođenju životnog bilansa, o tome kada pri kraju života podvlačimo crtu, naravno ako za to imamo vremena. To je film o teškoj životnoj borbi, o ljubavi i žrtvi, o bolesti i starosti. Ovo je film i o smrti, ali onoj priželjkivanoj, koja dođe kao olakšanje. Istovremeno, to je i film o ispunjenom životu, životu koji je uprkos velikim teškoćama i neprestanoj borbi imao smisla. O velikom životu jedne naizgled male žene.

Dvadesetšestog septembra na programu je film „Čak Noris protiv komunizma“, rumunske autorke Ilinke Кalugareanu, 78’, 20 časova.

U Rumuniji 1980-ih, svi strani filmovi prikazani javno bili su cenzurisani od strane nadležnih komisija, stoga je veliki broj filmova sa zapada švercovan na VHS kasetama. Jedan hrabri prevodilac bio je zadužen da filmove učini dostupnim rumunskoj publici i na taj način rumunskom narodu pružala se mogućnost da vidi svet sa druge strane Gvozdene zavese.

Poslednjeg dana festivala prikazivaće se film „Splav“, 98′, švedskog autora Markusa Lindina, 20 časova

Godine 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavu, u sklopu naučnog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja u ljudskom ponašanju. Projekat je u štampi postao poznat kao „Seks splav“, ali niko nije očekivao ono što se na kraju dogodilo na tom tromesečnom putovanju. Više od četrdeset godina kasnije, preživeli članovi posade splava, ponovo se okupljaju u filmskom studiju.

Obradovic i Sudar Granice kiše
  • Save
Previous post Scenario „Tvrđava i derviš“ reditelja Vlastimira Sudara u finalu ScripTeast programa
Film Zaposlena
  • Save
Next post Još dve nagrade za grčko-francusko-srpski film „Zaposlena“ Nikosa Labota
Share via
Copy link
Powered by Social Snap