Advertisement Section

Međunarodni festival jednominutnog filma Mister Vorky biće održan šesti put od 29. maja do 2. juna u Zavičajnom muzeju i Kulturnom centru „Brana Crnčević“ u Rumi.

U dva takmičarska programa, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazano 120 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja iz 40 zemalja sveta. Za nagradu za najbolji domaći film, takmičiće se 11 ostvarenja. O nagradama festivala odlučivaće regionalni tročlani žiri u sastavu: Ivan Ramljak, autor dokumentarnih filmova i programski urednik zagrebačkog Tuškanca, Goce Cvetanovski, reditelj i producent iz Skoplja i Dragan Dimčić, montažer i predavač na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je „Priroda i film“, kojoj su posvećeni filmovi u takmičarskom ali i pratećem delu festivala. Pored projekcija kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova na spomenutu temu biće upriličena i diskusija o problemima i trenutnoj situaciji sa vodnim resursima na teritoriji Republike Srbije u saradnji sa organizacijama koje su deo kampanje Spasimo plavo srce Evrope i mreže Pravo na vodu. Takođe, temu će pratiti izložba „Vorkapić – Priroda na filmu“, o kojoj će govoriti Dragomir Janković, istoričar umetnosti.

Takođe, izdvajamo i novi program kratkih filmova „Extra 9413“ (koji je posvećen domaćim mladim autorima kratkometražnih filmova), prezentacije članova žirija, gostovanje Kraljevskog filmskog festivala, kao i muzički nastup beogradskog kantautora Kralj Čačka.

Za vizuelni dizajn plakata i nagrade festivala pobrinuli su se lokalni umetnici Dejan Delić i Branislav Crvenković, a animirani džingl festivala realizovao je mladi autor Mihajlo Dragaš. Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume, koji neumorno nastavlja svoju misiju propagande života i dela velikana filmske umetnosti – Slavoljuba Slavka Vorkapića, od svog nastanka 2005. godine.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma a ko-organizatori su Zavičajni muzej i Kulturni centar „Brana Crnčević“. Lokalni partneri i medijski sponzori su takođe dali svoju podršku festivalu Mister Vorky.

Kompletan program i satnicu festivala.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Kan 2019
  • Save
Previous post Film „Parazit” dobitnik „Zlatne palme” u Kanu
Aleksandar Sasa Petrovic
  • Save
Next post Retrospektiva Aleksandra Saše Petrovića u Jugoslovenskoj kinoteci
Share via
Copy link
Powered by Social Snap