Advertisement Section

Ove godine na Festivalu posebno mesto zauzimaju biografski dokumentarci koji se bave životima nekih od najvećih muzičkih zvezda, Bili Holidej, Šarl Aznavour, Lučano Pavaroti, ali i onima manje poznatim širokoj publici, koji su ostavili trag iza sebe poput Suzi Kju, Keren Dalton, Bili Vajman. Publika će moći da pogleda obilje muzičkih dokumentaraca kako u selekciji „Muzičke priče“, tako i u glavnom programu i segmentu „Enter dok“. 

U programu „Muzičke priče“ biće predstavljeni filmovi: „Pokaži mi sliku: Priča o Džimu Maršalu” Alfreda Džordža Bejla, „Tihi čovek” Olivera Mareja i „Suzi Kju” Lijana Firmagera. 

 „Pokaži mi sliku: Priča o Džimu Maršalu” je fascinantna studija karaktera, priča o jednom od najpoznatijih fotografa Džima Maršala, koja takođe nudi uvid u stvaranje kultnih portreta rok muzičara poput mladog Boba Dilana u pabu ili Džimija Hendriksa dok svira gitaru. 

 „Tihi čovek” reditelja Olivera Mareja prikazuje život Bila Vajmena, osnivača i bivšeg basistu grupe Rolingstonsi, koji je grupu napustio 1993. Godine. Marej, poznat kao tihi član grupe, odlučio je da progovori o svom izuzetnom životu i iskustvu u jednom od najboljih rokenrol bendova. 

U filmu „Suzi Kju“ Firmager prikazuje kako je Suzi Kvatro uspela da se probije u „muškoj“ industriji rokenrola i da reformiše mesto žene u ovom svetu. Kroz zabavan, pronicljiv i srdačan film, velike zvezde rokenrola Džoan Džet, Alis Kuper i sama Suzi Kvatro govoriće o sitnoj, ali snažnoj basistkinji koja je osvojila srca rok-publike sedamdesetih godina prošlog veka.

U okviru glavnog programa biće prikazana tri muzička dokumentarca: „Azavour by Charles“ Marka di Domenika, „Pavaroti“ Rona Hauarda i „Bili Holidej“ Džejmsa Erskina.

Film „Pavaroti“, Oskarom nagrađenog reditelja Rona Hauarda („Blistavi um“) jeste dokumentarac o najslavnijem tenoru koji je operu približio i „običnom“ narodu. Intimni intervjui i istorijski koncerti donose potpunu sliku legendarnog pevača koji je svoj glas poklonio svima nama. 

Takođe, posetioci će moći da pogledaju i film o životu francuskog muzičara Šarla Aznavura koji je svojom kamerom zabeležio važne trenutke, mesta koja je prošao, prijatelje i ljubavi.  Reditelj Mark di Domeniko odlučio je da sakupi sve te snimke i napravi film o svom prijatelju – „Aznavour by Charles“. 

Eriksonov film „Bili Holidej“ o kontraverznoj bluz pevačici, o njenoj složenoj ličnosti, predstavljen je kroz oči novinarke Linde Kuel koja je pronašla i snimila intervjue ljudi koji su bili deo kratkog i burnog života legendarne muzičarke. Kroz arhivu, dramu, animaciju i fotografije film će prikazati život i karijeru jedne od najvećih vokala sveta i opsesiju Kuel njome, što će dovesti do prerane i misteriozne smrti novinarke.

Program „Enter dok“ ove godine će predstaviti dokumentarac „Jarka svetlost – Karen i proces“, film o kultnoj pevačici Karen Dalton koja, iako nije bila dovoljno prepoznata za života, uticala je na Nika Kejva, Devendru Banhart i Džoanu Njusom. U ovom filmu rediteljka Emanuel Antij ne pokušava hronološki da prikaže život muzičarke, već da prenese esenciju Kareninog stvaralaštva kroz magičnu povezanost kamere i zvuka.

Fest 2020
  • Save
Previous post Počela prodaja karata za FEST
Sumrak u bečkom haustoru
  • Save
Next post Film Mladena Đorđevića 5. marta premijerno na FEST-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap