Advertisement Section

Na 46. Festu biće prikazano 116 premijernih filmova i deset klasika u više programskih celina, od kojih su tri takmičarske. Na otvaranju 23. februara u Sava centru biće uručena nagrada „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti slavnom mađarskom reditelju Ištvanu Sabou, uoči projekcije višestruko nagrađivanog filma „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ Martina Makdone.

Isto priznanje – „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće i srpska glumica Neda Arnerić, dok će tokom festivala nagrade Beogradski pobednik za dosadašnju karijeru primiti ruski reditelj Karen Šahnazarov i britanski reditelj Roland Džofi.

Na svečanom zatvaranju 4. marta, takođe u Sava centru, biće prikazan film čuvene poljske rediteljke Malgožate Šumovske „Lice“, koji će premijeru imati na predstojećem Berlinalu.

Pored Sava centra, projekcije će se održavati u više beogradskih dvorana, među kojima i u Jugoslovenskoj kinoteci – u Uzun Mirkovoj i u Kosovskoj ulici.

Prodaja ulaznica za 46. Fest, koji se održava pod sloganom „Priđi bliže“, počinje 3. februara.

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić izjavio je da u revijalnom progamu očekuje veliko interesovanje publike kako za „Tri bilborda“, tako i za poznate i već nagrađivane filmove „Oblik vode“ Giljerma del Tora, „Zovi me svojim imenom“ Luke Gvadanjina, „Fantomska nit“ Pola Tomasa Andersona, „Niotkuda“ Fatiha Akina, „Prema istinitoj priči“ Romana Polanskog „Zaista, nikada nisi bio ovde“ Lin Remzi, „Jupiterov mesec“ Kornela Mundruca, „Skver“ Rubena Estlunda, „Oproštaj“ Rolana Džofija.

Među filmovima koje beogradska publika tek treba da otkrije Pantelić je preporučio „Vernost“ Mihaela Roskama, „Ja, Tonja“ Krega Gilespija, „Lady Bird“ Grete Gervik… Skrenuo je pažnju i na filmove „Legenda o konkubini“ Čena Kajgea, „Doviđenja tamo gore“ Albera Dupontela, „Siloviti“ Mišela Azanavicijusa, „Eva“ Benoa Žakoa…

Glavni takmičarski program nudi, kako je istakao umetnički direktor, 16 brižljivo odabranih filmova iz celog sveta – iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske.

 „Među njima su oni koji tretiraju goruće društvene i socijalne teme, ali i oni koji na izuzetan način približavaju ličnosti koje su svojim stvaralaštvom inspirisale generacije. Geneze sukoba podeljenih svetova, socijalizacija migranata ili samo naizged sizifovsko suprotstavljanje znatno moćnijima – neke su od teme koje obeležavaju ovu selekciju“, rekao je Pantelić.

Posebno je pomenuo filmove „Niko, 1988“ Suzane Nikijareli, „Uvreda“ Zijada Duerija, „Anđeli nose belo“ Vivijan Kju, „Marvin“ An Fontejn, „Comic Sans“ Nevia Marasovića…

 „Od ovih 16 filmova za sada je samo jedan otkupljen“, rekao je Pantelić i izrazio nadu da će novinari nakon gledanja pozvati distributere da obrate pažnju na naslove koji to zaslužuju.

Beogradskog pobednika za najbolji film, kao i još šest nagrada (za režiju, scenario, glavnu mušku i žensku ulogu, najbolji debi i nagradu žirija) dodeliće žiri čiji su članovi Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić i Gordan Kičić.

 

Nacionalna takmičarska selekcija Srpski film ovoga puta imaće samo premijerna ostvarenja, najavio je Pantelić i dodao da je to od početka bila zamisao, ali da su zbog malog broja novih filmova u prethodne tri godine uključivani i oni koji su već bili u bioskopima.

 „Ove godine podvukli smo crtu i rekli: svako ko je ušao u bioskope  neće moći da se takmiči u programu „Srpski film”. Zbog toga ove godine imamo samo pet ostvarenja, ali mislimo da dok se ne počne od nečega, neće biti ni rezultata“, obrazložio je Pantelić.

U konkurenciji su „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, „Ederlezi Rising“ Lazara Bodrože, „Horizonti“ Svetislava Dragomirovića, „Izgrednici“ Dejana Zečevića i „O bubicama i herojima“ Petra Pašića.

Pantelić je dodao da ima saznanja da su još neki domaći filmovi završeni, ali da njihovi producenti i autori nameravaju da konkurišu na neki od velikih svetskih festivala.

Nagrade za „Srpski film” u istim kategorijama kao za Glavni takmičarski program dodeliće žiri u sastavu Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

Treći takmičarski program „Granice” odabrao je Mladen Đorđević, koji je među ukupno osam filmova uvrstio i dva dokumentrca.

 „Ovo je program subverzivnih, kontroverznih, arthaus filmova koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu“, rekao je Đorđević i posebno preporučio film „Hitler’s Hollywood“ koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme vladavine nacista.

Mladen Đorđević je odabrao i program „Thrills & Kills”, koji obuhvata žanrovske filmove, kako je rekao, akcije, trilere, saspens, kao i za „Microwave”, u kojem će biti prikazan niskobudžetni film Jelene Marković „12 gnevnih žena“.

Programske celine Festa su, uz pomenute, Glavni van konkurencije, „Fest 46”, „Fest 46 Gala”, „Fokus Evropa”, Fest predstavlja, „Festić”, „Dokufest”, „Play UK”, Specijalne projekcije i Fest klasik.

Fest klasik prikazaće filmove dobitnika Beogradskog pobednika „Pukovnik Redl“ i „Susret sa Venerom“ Ištvana Saboa, zatim film u kojem je pre tačno 50 godina igrala Neda Arnerić „Višnja na Tašmajdanu“ Stoleta Jankovića i druge.

„Play UK” je novi program u saradnji sa Britanskim savetom, a prikazuje britanska ostvarenja, kao i ona u VR formatu (virtuelna realnost).

Gradski sekretar za kulturu i predsednica Odbora Festa Ivona Jevtić istakla je da je Fest jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija Grada Beograda i da privlači veliku pažnju javnosti, umetnika, ali i turista, od čega i Grad ima koristi.

 „U skladu sa tim izdvojili smo za 46. Fest čak 30 miliona dinara. Očekujemo da će Ministarstvo kulture Srbije biti darežljivo, bar kao prošle godine“, rekla je Ivona Jevtić.

Kako je izjavila, ideja je da se kultura približi lokalnim samoupravama, te će se projekcije Festa održavati i na Paliluli i u Rakovici kako bi i stanovnici van centralnih zona mogli da uživaju u festivalskim filomvima.

  1. d. direktora Centra beogradskih festivala Nataša Ilić izrazila je zadovoljstvo što je Cebefu četvri put zaredom poverena organizacija Festa. Ona je rekla da je po ocenama mnogih prošlogodišnji Fest bio u rangu onih izdanja iz zlatnog perioda.

Generalni pokrovitelj Festa, desetu godinu zaredom, biće Telekom Srbija.

Filmski centar Srbije
  • Save
Previous post Kalendar konkursnih aktivnosti FCS
Putnik
  • Save
Next post Akcioni triler „Putnik“ od 1. februara u bioskopima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap