Advertisement Section

Festival su svečano otvorili Rajko Petrović, direktor festivala, kao i selektori Branka Popović i Ivan Bakrač.

Specijalni gosti na otvaranju bio je ekološki pokret Odbranimo reke Stare planine koji je dočekan sa gromoglasnim aplauzom publike u velikoj sali Kombank dvorane.

Rajko Petrović je najavio film otvaranja, solo koncert Nika Kejva koji je snimljen posle prvog talasa Covid 19 i koji se, prema rečima direktora festivala, savršeno uklapa u osećanja i atmosferu koja trenutno vlada u čitavom društvu i najavio muzičku predstavu jednog od najboljih muzičara i umetnika u istoriji popularne muzike.

Ovogodišnji festival pripremio je do sada najbogatiji i najambiciozniji program koji sadrži oko 70 filmova koji će se prikazivati u bioskopima i onlajn preko filmske platforme KinoKauch.com, rekao je Petrović.

Branka Pavlović, selektorka Međunarodnog programa objasnila je da se ovogodišnji filmovi bave snagom pisane reči, katarzom komunikacije, kao i zašto je važno živeti u skladu sa prirodom i biti solidaran sa svojim okruženjem. U liku običnih junaka filmova ovogodišnje Zone su vizionarke i čarobnjaci, šamani i vodene vile, čuvari i čuvarke sećanja. Publika će se radovati i uživati u filmovima koji pružaju utehu.

Ivan Bakrač, selektor Regionalnog programa – Horizonti Balkana rekao je da je naš Balkan konstantno turbulentan, i u trenutku kada se ceo svet bori sa Covidom, a mi sa druge strane imamo druge probleme, facinantna je činjenica da su autori sa Balkana završili svoje filmove koje ćemo gledati na ovogodišnjem festivalu. Bakrač je podstakao publiku da kroz ove filmove preispita svoje prioritete i da razmisli šta za njih stvarno znači dom.

Zahvaljujući se partnerima festivala direktor Slobodne zone najavio je ovogodišnje novine, a to su novi industry program Digitalni propeler koji će biti ogranizovan u saradnji sa Media deskom Srbije uz podršku Filmskog centra Srbije.

Posebnu pažnju publike izazvala je nova programska celina Green zone koja se bavi ekologijom i odnosom prema životnoj sredini.

U tom kontekstu festival je zvanično otvorio pokret koji se bori za očuvanje naše okoline Odbranimo reke Stare planine. U ime ovog pokreta publici se obratio Aleksandar Jovanović Ćuta koji je izrazio veliku zahvalnost i čast što ima priliku da otvori festival. 

Aleksandar Jovanović je rekao da je pokret nastao pre četiri godine kada su napadnute reke u kojima su ljudi sa Stare planine prohodali i kupali se u tim rekama kao mali. Ova ekološka borba prošla je kroz sve prepreke od pravnih do privođenja i fizičkih obračuna.

Na samom početku pokret je imao pet članova, a danas broji 120.000.

Posle četiri godine reke Stare planine su formalno slobodne na osnovu odluke lokalne samouprave grada Pirota.

Jovanović je na kraju rekao: „Ako želite da živite u zemlji sa čistim rekama, čistim šumama i čistim vazduhom moraćete da se borite za to i da se pripremite na ekološki Marš na Drinu”. Ovim je Slobodna zona zvanično otvorena.

Festival traje do 10. novembra, a program festivala možete videti na slobodnazona.rs.

 

prateci program
  • Save
Previous post Pietro Marčelo na Slobodnoj zoni
Uzdani
  • Save
Next post Premijere domaćih autora i novi program na Slobodnoj zoni
Share via
Copy link
Powered by Social Snap