Advertisement Section

Dugometražni dokumentarni film „Okupirani bioskop” biće danas, 14. maja, premijereno prikazan na zatvaranju 11. Beldocsa. Svetska premijera filma scenaristkinje i rediteljke Senke Domanović biće održana u novootvorenoj Kombank dvorani, s početkom u 20 časova.

„Okupirani bioskop” je još jedan u nizu novih dokumentartaca čiji je nastanak podržao Filmski centar Srbije, a bavi se sveobuhvatnim društvenim fenomenom okupacije prestoničkog bioskopa „Zvezda“.  Film prati mlade aktiviste i događaje tokom okupacije, od 2014. godine, pa na dalje. U filmu se pojavljuju/učestvuju: Mina Đukić, Luka Bursać, Kosta Ristić, Hana Selimović, Ivan Velisavljević, Dobrica Veselinović, Iva Čukić, Milanka Beba Janošević, Ivan Zlatić, Radomir Lazović, Nebojša Radošević, Srđan Keča, Marko Aksentijević i drugi.

Reč je o srpsko-hrvatskoj koprodukciji, a „Okupirani bioskop” je, osim Filmskog centra Srbije, podržao i Hrvatski audioviuzalni centar. Producenti su „This and That Films” i „Nukleus Films”, odnosno, Snežana Penev i Siniša Jurić. Direktor fotografije je Siniša Dugonjić,  koji je ujedno bio i snimatelj zvuka. Za dizajn i miks zvuka bio je zadužen Ivan Zelić. Film je montirala Mina Nenadović, dok je autor muzike Hrvoje Nikšić. Film traje 87 minuta.

U intervjuu za Filmski centar Srbije, Senka Domanović je u martu 2016. objasnila teškoće u vezi sa pronalaženjem balansa između aktivizma i filmskog jezika: „To je najteži deo koji nosi najviše rizika u smislu odgovornosti. Sa jedne strane si odgovoran kao učesnik, sa druge kao autor filma. U domenu jezika oslonila sam se na cinema verite postupak, personizovali smo oko kamere, u domenu lične odgovornosti oslonila sam se na zdrav razum i intuiciju. U tom trenutku je bilo suludo juriti neku posebnu estetiku, svaki dan je bio bremenit događanjima, intenzitetom, to je trebalo osloboditi, taj haos. Moram da priznam da me je rad na ovom filmu oslobodio i sopstvene potrebe da kontrolišem stvari na način na koji to činiš u igranom filmu. Sadržaj je bio poput bujice u kojoj se koprcaš, koju pokušavaš da savladaš kako bi održao kurs. Slično kao i u životu“.

Nakon premijere u okviru Beldocsa, „Okupirani bioskop“ će se naći na redovnom repertoaru Dvorane Kulturnog centra, i to u periodu od 15. do 24. maja 2018. godine. Za distribuciju je zadužen „FAME Solutions“.

Predator Evolucija
  • Save
Previous post Prvi trejler za film „Predator: Evolucija“ je sleteo na Zemlju
Merlinka
  • Save
Next post Festival Merlinka gostuje u Novom Sadu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap