Advertisement Section

Ovogodišnjim laureatima nagrade „Aleksandar Lifka“ srpskom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću, biće posvećen Omaž program u okviru kog će od nedelje, 14. jula do četvrtka, 18. jula biti prikazani filmovi kojima su dobitnici svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Selekcija će se odvijati u bioskopu Eurocinema kao deo predfestivalskog programa 26. Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici.

Omaž program Rajku Grliću otvoriće drama „Bravo maestro“ od 17 časova, a u narednim danima takođe od 17 sati, publika će moći da uživa u njegovim filmovima „Samo jednom se ljubi“, „U raljama života“, i „Čaruga“. U četvrtak, 18. jula, program će zatvoriti njegov film „Ustav Republike Hrvatske“.

Rajko Grlić autor je nekih on najznačajnijih filmova na našim prostorima, koji su prikazivani na redovnom bioskopskom repertoaru svih pet kontinenata, i u takmičarskim programima najvećih svetskih festivala uključujući i Kan. Povodom osvojene nagrade, Grlić je istakao:

„Lep je osećaj kada ste pri kraju puta i kada vam neko saopšti da je primetio kraj putaše koje ste ostavili iza sebe kao znak svog prolaska kroz prostor i vreme. Tako nekako ja shvatam nagradu „Aleksandar Lifka”. Počašćen sam s njom i ponosan da su me uvrstili u časnu plejadu onih koji su se s njom okitili pre mene.“

Projekcije filmova posvećenih scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki održaće se od 19 sati. U nedelju, 14. jula od 19 sati biće prikazan film „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića, a narednih dana održaće se projekcije filmova „Miris poljskog cveća“ Srđana Karanovića, „Podzemlje“ Emira Kusturice, „Tajni prolaz“ Ademija Kenovića, kao i film „Muhamed: Božji poslanik“ indijskog reditelja Madžida Madžidija.

Miljen Kljaković Kreka, jedan od najcenjenijih i najpoznatijih scenografa van prostora naše zemlje, rekao je da je ova nagrada izuzetno značajna kako za njega kao stvaraoca, tako i za afirmaciju  filmske scenografije koja je nezaobilazna karika u lancu svakog ozbiljnijeg filmskog projekta:

 „Velika je čast ući na listu i u društvo velikana evropskog i domaćeg filma koji su pre mene dobili ovo značajno priznanje. Ova nagrada dobija na svojoj težini i saznanjem da se ona dodeljuje autorima koji su u filmskoj umetnosti ostavili neizbrisiv trag, i dali značajan doprinos kako u evropskom, tako i u domaćem filmu. Hvala onima koji su o tome odlučivali prepoznavši u mom dugogodišnjem bavljenju filmskom scenografijom značaj i kvalitet mog profesionalnog umetničkog rada. Koliko god da je ova nagrada lične prirode jer se dodeljuje autorima ponaosob, ona je isto toliko važna i za afirmaciju filmske scenografije koja predstavlja značajan i nezaobilazan deo u strukturi svakog ozbiljnijeg filmskog projekta. Primam je sa velikim zadovoljstvom u nadi da će se filmskoj scenografiji poklanjati veća pažnja u godinama koje dolaze, jer ona to i zaslužuje“, rekao je Kljaković.

Varda od Anjes
  • Save
Previous post Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi na Paliću
Šavovi
  • Save
Next post Brojni srpski filmovi u Puli
Share via
Copy link
Powered by Social Snap