Advertisement Section

Filmski festival u Sopotu „Sofest“ u organizaciji CEBEF-a i CZK Sopot, 48. po redu, biće održan od 2. do 6. jula, a u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova, od kojih sedam manjinskih koprodukcija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Pod sloganom „Po jutru se dan poznaje“, festival će odati zasluženo priznanje i počast reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću kome će biti uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti.

Biće organizovana specijalna projekcija njegovog filma „Jutro“, kojim je, prema rečima umetničkog direktora „Sofesta“ Aleksandra Avramovića, „ondašnja jugoslovenska kinematografija napravila prvi veliki korak u svet“.

U galeriji Centra za kulturu Sopota biće postavljena izložba plakata njegovih filmova i fotografija Branka Belića, a na istom mestu će 5. jula biti organizovan panel na kome će o stvaralaštvu Puriše Đorđevića govoriti filmski znalci Srdjan Vučinić, Radoslav Zelenović, Dejan Dabić i Jovan Marković.

„Puriša je uvek bio ispred drugih, na čelu kolone duha i stvaralaštva. On je bežao i svojim mislima, uranjajući u nove, još slojevitije od prethodnih. Samo je deo tog vulkana misli i ideja završio na filmskoj ili video traci i u tekstovima, medju kojima mnogi čekaju da dobiju svoje knjige gde bi uvek bili spremni da oplemene neke nove radoznale generacije“, istakao je Avramović i dodao da planiraju izdavanje monografije o Puriši Đorđeviću sa njegovim pričama i tekstovima o njemu.

Pored otvaranja izložbe „Po jutru se dan poznaje“ i uručenja nagrade Đorđeviću, prvog dana festivala biće tradicionalni defile filmskih ekipa i gostiju u fijakerima, zatim nastupi Big benda RTS-a, grupe „Kal“, KUD-a „Kosmaj“ i Jelene Tomašević i projekcija filma „Šavovi“ Miroslava Terzića.

Do 6. jula biće prikazani filmovi koji se, prema rečima Avramovića, odlikuju, tematskim i žanrovskim bogatstvom, kreativnom raznolikošću i medju autorima i u glumačkim kreacijama.

„Na delu će biti smotra filmskih ostvarenja ex-Yu što je dragocena prilika za publiku da dobije uvid u tokove filmske industrije i njenom kvalitetu“, rekao je Avramović.

U žiriju će biti filmski poslenik Radoslav Zelenović, glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić.

Bošku Tokin
  • Save
Previous post Podrška Bugarskog nacionalnog filmskog Slobodana Šijana i Radivoja Andrića
Palic 2019
  • Save
Next post Scenograf Miljen Kljaković Kreka dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap