Advertisement Section

Izvor: Filmske radosti | Tanjug

Ostvarenje „Oblik vode” meksičkog reditelja Giljerma del Tora nagrađeno je Oskarom za najbolji film, na spektakularnoj ceremoniji koja je noćas održana u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

Meksički reditelj dva puta se popeo na podijum gde su uručivani Oskari, jer je, posle nekoliko nominacija, najzad dobio priznanje i za najbolju režiju.

„O ovom momentu sam maštao kao dečak u Meksiku. Oskara posvećujem svim mladim rediteljima u celom svetu koji imaju nameru da snmaju filmove baš onako kako oni hoće”, rekao je meksički reditelj i dodao da je poput mnogih drugih imigrant u Ameriku.

Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Geri Oldman za ostvarenje „Najmračniji čas” u kojem je maestralno oživeo Vinstona Čerčila.

„Želeo bih da se zahvalim svojoj majci koja ima 99 godina i koja je starija od Oskara. Mama, stavi vodu za čaj, stižem, doneću Oskara”, rekao je Oldman i zahvalio se Vinstonu Čerčilu koji mu je „pravio društvo” za vreme stvaranja uloge.

Frensis Mekdermond dobila je Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”. Ona je pozvala sve žene u sali da ustanu.

„Ima nas puno u filmskoj industriji u Americi, važno je da razgovaramo međusobno jer imamo svašta da damo toj industriji”, rekla je Mekdermond.

Oskara za sporednu mušku ulogu dobio je Sem Rokvel u filmu „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”, a za najbolju žensku sporednu ulogu Elison Dženi u filmu „Ja, Tonja”.

Prvog Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja dobio je Čile, u ostvarenju Sebastjana Lejla „Fantastična žena”. U tom filmu glavnu ulogu igra transrodna osoba.

Jedno od najvećih iznenađenja na dodeli Oskara, dogodilo se u kategoriji dokumentarni film.

Priznanje je pripalo ostvarenju „Ikarus” koje govori o navodnom dopingovanju sportista u Rusiji.

Favoriti za ovu nagradu bili su Feras Fajadu za ostvarenje „Poslednji čovek u Alepu” i Anjes Vardi za „Lica mesta”(Faces places).

Velika NBA košarkaška zvezda Kobi Brajant nagrađen je za kratki animirani film „Dear basketball” (Draga košarka).

Neda Arneric
  • Save
Previous post Dobitnici nagrada na Fest-u
Druga strana svega
  • Save
Next post Tri značajne nagrade za film „Druga strana svega“ na ZagrebDox-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap