Advertisement Section

Osmo izdanje događaja Nagrada mlade filmske publike Evropske filmske akademije (EFA Young audience award) održaće se u nedelju, 5. maja istovremeno u 34 države Evrope, a ove godine u ulozi mladog žirija u Srbiji naći će osnovci iz Gornjeg Milanovca.

Srbija je deo ovog projekta od njegovog osnivanja, a  u skladu sa idejom o decentralizaciji kulture, od  2017. godine događaj izbora Nagrade mlade filmske publike se seli po gradovima, te je nakon Beograda, Novog Sada i Niša ovogodišnji nacionalni domaćin ove prestižne manifestacije Gornji Milanovac.

Izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije 2019. u Srbiji se organizuje pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, u okviru programa Slobodna Zona Junor, a u partnerstvu sa Kulturnim centrom Gornjeg Milanovaca.

Na celodnevnom događaju u Kulturnom centru Gornjeg Milanovca,  90 devojčica i dečaka iz OŠ „Kralj Aleksandar I“, OŠ „Desanka Maksimović i OŠ „Sveti Sava“, kao i polaznici dečijih radionica Kulturnog centra, zajedno sa vršnjacima iz svih delova Evrope izabraće najbolji film mlade publike između  tri nominovana filma:  „Los Bando“ (Los Bando), „Najbolji ortaci“ (Old boys) i „Fajterka“ (Fight Girl).

Igrani film „Los Bando“, ludi road movie o ljubavi, avanturi, zanosu i rokenrolu režirao je norveški reditelj Kristijan Lo poznat po ostvarenjima za mlade. Ova art house komedija u ritmu rokenrola i reli vožnje na putevima sa norveškim pejzažima prati tinedjž bend koji kreće u trku sa vremenom, policijom i roditeljima za vratom, kada saznaju da su primljeni na nacionalno takmičenje. U međuvremenu, posle jedne audicije, primaju devetogodišnju Tildu da im bude basista, i to na violončelu! Lokalnog reli vozača upošljavaju kao prevoznika, a ono što ne znaju je da on ustvari nema vozačku dozvolu. Frontmen benda je zapravo pevač koji baš i ne ume da peva.

U trci za najbolji evropski film za mlade nalazi se i ostvarenje britanskog reditelja Tobija Mekdonalda „Najbolji ortaci“. Glavni junak filma je štreber Amberson koji je na dnu školske društvene lestvice od kako zna za sebe. Njegov život okreće se naglavačke kada se u školi pojavi Agnes, neodoljiva ćerka nastavnika francuskog. Amberson postaje ljubavni posrednk između Agnes i Vinčestera, školske zvezde i sportskog heroja. Vinčester definitivno ima izgled kojim može da osvoji Agnes, dok Amberson ima harizmu.

Nominaciju za Nagradu mlade publike dobio je i film „Fajterka“ reditelja Johana Timersa. Fajterka je priča o dvanaestogodišnjoj Bo koja se nakon razvoda roditelja sa majkom i bratom seli u predgrađe Amsterdama. Sa svojom novom komšinicom Džoj počinje da trenira kik – boks, a ubrzo se ispostavlja da je Bo prirodni talenat, te počinje da se priprema za nacionalno prvenstvo. Razvod roditelja joj odvlači pažnju i preti da uništi takmičenje, tako da Bo mora da nauči da ostane suzdržana i da prihvati da ne može da drži sve pod kontorolom.

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima i predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za  promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.

Andrija Stojković
  • Save
Previous post „Wongar” na Hot Docs festivalu u Kanadi
25 Džejms Bond
  • Save
Next post Počelo snimanje 25. filma o Džejmsu Bondu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap