Advertisement Section

Izvor: Filmske radosti | Seecult.org

Berlinski filmski festival, koji predstavlja u 68. izdanju 385 novih filmova iz oko 80 zemalja, od kojih je 19 u trci za Zlatnog medveda, svečano je otvoren 15. februara, a iako su organizatori odoleli pritisku da zamene crveni tepih crnim – u znak podrške kampanji #MeToo, mnoge zvezde su crnom odećom izrazile protest zbog seksualnog zlostavljanja u filmskoj industriji.

Program 68. Berlinala počeo je animiranim ostvarenjem „Ostrvo pasa” (Isle of Dogs) američkog reditelja Vesa Andersona, čija se radnja događa u distopijskom Japanu u budućnosti. Andersonov film je među 19 naslova koji su do 25. februara u trci za Zlatnog medveda, među čijim su rediteljima i Lav Diaz, Gas van Sant, Benoa Žako, Filip Groning, Malgožata Šumovska, ali i nekoliko debitanata.

U trci za Zlatnog medveda je i rusko-poljsko-srpska koprodukcija „Dovlatov” Alekseja Germana mlađeg, biopik o ruskom piscu Sergeju Dovlatovu (1941-1990), sa mladim srpskim glumcem Milanom Marićem u naslovnoj ulozi.

U konkurenciji su i nemačko-austrijsko-francuski „3 Days in Quiberon” (Emily Atef), filipinski „Season of the Devil” (Lav Diaz), američki „Damsel” (David Zellner i Nathan Zellner), „Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot” (Gus Van Sant), francusko-belgijski „Eva” (Benoit Jacquot), italijansko-nemačko-švajcarska koprodukcija „Daughter of Mine” (Laura Bispuri), nemački „In the Aisles” (Thomas Stuber), iranski „Pig” (Mani Haghighi), nemačko-francusko-švajcarski „My Brother’s Name is Robert and He is an Idiot” (Philip Gröning), meksički „Museum” (Alonso Ruizpalacios), francuski „The Prayer” (Cédric Kahn), švedsko-britanski „The Real Estate” (Måns Månšon i Axel Petersén), nemačko-francuski „Transit” (Christian Petzold), poljski „Twarz” (Małgorzata Szumowska), norveški „U – July 22” (Erik Poppe) i debitantski „The Heiresses” (Marcelo Martinessi), južnoameričko-evropska koprodukcija, te evropska „Touch Me Not” rumunske rediteljke Adine Pintilie.

Van konkurencije u Glavnom programu biće prikazani američko-britanski film „7 Days in Entebbe” (José Padilha), bugarsko-nemačko-francuski „Ága” (Milko Lazarov), irsko-luksemburška koprodukcija „Black 47” (Lance Daly), švajcarsko-nemački dokumentarac „Eldorado” (Markus Imhoof) i američki „Unsane” Stivena Soderberga.

Gala ceremoniji prisustvovalo je oko 1.600 zvanica, uključujući zvezde koje su bile u crnoj odeći, dajući protestni ton festivalskom crvenom tepihu. Pojedine zvezde priključile su se i novopokrenutoj kampanji #Nobody’s Doll, koja postavlja pitanje zašto žene tradicionalno nose izazovne, kratke haljine i visoke štikle na crvenom tepihu. Nemačka glumica Ana Brigeman pojavila se tako u skromnom crnom džemperu i u ravnim cipelama, dok je njen brat, reditelj Ditrih Brigeman, dobitnik Srebrnog medveda za film “Stanice krsta” 2014, imao na sebi svojevrsnu majicu u boji kože sa golim ženskim grudima.

Među prvima je stigao žiri na čelu sa rediteljem i scenaristom Tomom Tikverom, koji je ranije na konferenciji za novinare rekao da će sa kolegama pokušati da gleda filmove sa iskustvom koje imaju, ali sa stavom da su pre svega gledaoci.

„Želimo da budemo impresionirani, jer smo svi veliki ljubitelji filma. Hteli bismo da nam filmovi pokrenu entuzijazam i da uživamo u diskusijama”, rekao je Tikver u ime žirija (Cécile de France, Chema Prado, Adele Romanski, Ryūichi Sakamoto i Stephanie Zacharek).

Među svetskim premijerama na 68. Berlinalu je i kratki film „Neputovanja” (Untravel) Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg iz Srbije, koji je deo programa „Generacija 68. Berlinala, a bice prikazan pet godina nakon što je njihov animirani film „Rabbitland” osvojio Kristalnog medveda.

Srpsko-slovački film „Neputovanja” realizovan je u zahtevnoj stop-motion tehnici, sa brižljivo izrađenim figurama od plastelina, a prema rečima autora, priča je o jednoj izolovanoj zemlji, ograđenoj visokim zidom, iz koje je veoma teško, skoro nemoguće putovati. Međutim, Devojčica koja je glavni lik, sve vreme pokušava do otputuje zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo.

Publika 68. Berlinala imaće priliku da pogleda u programu Forum i kultni film crnog talasa „Kad budem mrtav i beo” Živojina Pavlovića, koji je restaurisan zahvaljujući saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, a biće prikazan tri puta u okviru programa Forum (18, 22. i 23. februara u salama Akademie der Künste, Hanseatenweg, CinemaxX 6 i Zoo-Palast 2). Ta kritička društvena drama osvojila je i široku publiku zahvaljujući izuzetnoj kreaciji Dragana Nikolića u liku tragikomičnog gubitnika Džimija Barke, mladića sa socijalnog dna koji izlaz pokušava da nađe u karijeri pevača, mada za to nema talenta. Kritika je ocenila taj film kao jedan od vrhunaca u opusu Pavlovića, a imaće priliku da ga pogleda i publika 46. Festa.

Sa Berlinala će na Festu biti prikazana tri naslova iz Glavnog takmičarskog programa – „Lice” Malgoržate Šumovske, „Eva”, adaptacija romana britanskog pisca Džejmsa Hedlija Čejsa, u reziji Benoa Žoaoa, te „Dovlatov” Alekseja Germana mlađeg.

Povodom početka Berlinala, na inicijativu glumice Klaudije Isinger, pojavila se onlajn peticija da crveni tepih bude zamenjen crnim u znak podrške pokretu #MeToo, a podržalo ju je gotovo 23.000 ljudi. Uprkos tome, organizatori su odoleli prtiisku, uz obrazloženje direktora Ditera Koslika da Berlinale želi da „dublje uđe u #MeToo diskurs, dublje nego što to festivalski tepih dozvoljava”. Dodao je da želi da filmovi i festivalski događaji, uključujući panel diskusiju o seksualnom uznemiravanju, servis za savete i seminar na tu temu, ohrabre žene koje trpe zlostavljanje da progovore o tome.

Organizatori Berlinala suočili su se i sa optužbama za hipokriziju koje je na njihov račun izrekla anonimna južnokorejska glumica, nezadovoljna što je među gostima i reditelj Kim Ki-duk, koji će predstaviti novi film „Human, Space, Time and Human”. Glumica je iznela tvrdnju da ju je Kim Ki-duk tukao i prisilio na seksualne scene koje nisu bile predviđene scenarijem njegovog filma „Moebius” 2013. Kim Ki-duk je negirao te optužbe, a protiv njega nije pokrenut ni bilo kakav postupak, jer nije bilo dokaza.

Urednik programa Panorama Paz Lazaro izjavio je da je Kim Ki-duk pozvan da bi doprineo toj teškoj temi, te da je obećao da će se suočiti sa debatom koja bi mogla da se povede i šire od teme njegovog filma. „Odlučili smo da ne prihvatamo brze odgovore na komplikovana pitanja, jer želimo da stvorimo prostor za otvoreni dijalog – u filmskom svetu i van njega”, rekao je Lazaro, prema navodima nemačkih medija.

Sezoan lova
  • Save
Previous post Predstavljamo vam Glavni takmičarski program 46. FEST-a
Dovlatov
  • Save
Next post Berlin 2018: Pohvale kritičara vodećih filmskih magazina za Milana Marića i „Dovlatova“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap