Advertisement Section

Međunarodni festival kratkog metra FROM, u Malom Iđošu ove godine biće održan u Državi umetnosti State of art, od 29. juna  do 01. jula 2018. godine. Za razliku od prethodnog, ovogodišnji festival, pored romske teme, što ga i čini posebnim, FROM će ove godine u selekciju uvrstiti i filmove koji se bave temom „Povratnika“. U društvu kada se mnoštvo ljudi zaputilo u neku bolju budućnost, previše je onih koji bivaju vraćeni, prognani i razočarani. Upravo iz ovog razloga festival ćemo posvetiti i pričama „prognanih“.  Veliku čast ovogodišnjem festivalu ukazaće i direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jeftić koji će predsedavati žirijem. Podršku festivalu dao je i eminentni srpski redielj Goran Paskaljević, koji je u svom umetničkom radu obrađivao teme kojima posvećujemo ovogodišnji FROM.

Selektor fesitavala, novosadski reditelj Filip Markovinović, odabraće 30 filmova koji će biti prikazni u tri takmičarska dana, a u revijalnom delu, biće prikazana  filmska ostvarenja zapaženih svetskih reditelja, koji su se u svom autorskom radu bavili upravo ovim temama.

Direktor festivala, Zoran Tairović naglasio je da  je jedan od zadataka ovogodišnje festivala da „raspakuje” značenje reci RETURNEES i postavi pitanja. Kao i da je  morbidnost projekta „povratnika u izgubljeno” perfidna manupulacija smislom i značenjem reci dom, domovina, majka, jer se ljudima prodaje unheimlich za heimat. Treba u tome tražiti i podsvesne namere, spakovane u racionalizaciju poreskog sistema, koja nije odnos prema realnosti, vec racionalizacija kao odbrambeni mehanizam. Ukratko, oni jesu povratnici, na isti način kao kad bi erotizovana želja za stanjem blaženstva koje jedinofetus ima u materici – kontekstualno zemlji koja čuva, miluje, neguje i nagrađuje, bila ostvarena tako sto bi odraslog čoveka ugurali u tuđe telo, pa makar i majčino. Značenje toga jeste samo jedno – smrt i kultura instinkta smrti. FROM želi da ukaže da je centralni odnos prema teritoriji u koju se tzv povratnici šalju, a ne zbrinjavanje povratnika i njihovo korištenje u okviru Sistema, što predstavlja perverzan princip oca, države prekornice. Drugim rečima- kolonizacija teritorija sa kojih dolaze bezdomni povratnici.

Prijave za ovogodišni festival otovorene su do 01.06.2018 godine, a prijavu možete poslati putem sajta.

Kritički vodič kroz srpski film
  • Save
Previous post Predstavljena knjiga „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“
Hoakin Finiks
  • Save
Next post Da li je ovo najbolja i najmoćnija uloga Hoakina Finiksa?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap