Advertisement Section
Header AD Image

Sinoć je pred prepunom Salom 6 u Kombank dvorani otvoren Festival dokumentarnog filma ДОК #1.

Tim Festivala odlučio se za nekonvencionalan način otvaranja. Naime, festival je otvoren projekcijom kratkog dokumentarnog filma oformljenog od spontano snimljenog materijala zabeleženog neposredno pred početak festivala, inkognito, iza kulisa unutar samog tima. Ta britka dokumentarna zabeleška gledaoca polagano i vešto imerzira u stanje promišljanja o kreativnom procesu, svim njegovim propratnim efektima i emocijama koje pobuđuje, pa čak i onim koja su često skrivena od očiju javnosti, kako bi se eskivirala potencijalna nelagodnost kod posmatrača. Shodno tome, zalazak u domen filma Hermana Vaskea „Zašto smo kreativni?“, nije delovao toliko artificijelno i naglo, kako to obično biva.  

Film „Zašto smo kreativni?“ projekat je reditelja Hermana Vaskea, koji je tokom 30 godina svoga rada snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove današnjice i postavljao im pitanje: „Zašto smo kreativni?“ Gledaoci su bili u prilici da na jednom mestu vide Vendersa, Tarantina, Kusuturicu, Dalaj Lamu, Mandelu, Marinu Abramovič, Stivena Hokinga; veliki broj značajnih svetskih muzičara, arhitekata, političara koji pokušavaju da odgovore na ovo naizgled lako pitanje. Ceo projekat započet je intervjuom Dejvida Bouvija, koji se dalje provlači kroz ceo film.

Za vreme četiri festivalska dana biće prikazano 20 filmskih ostvarenja koja su podeljena u 4 programske celine: „Vrhunci“, „Biografije“, „Na ivici“ i „Prvi korak“. Značajno je spomenuti da je upriličena i retrospektiva kratkih filmova Hajrudina Krvavca. Ulaz na retrospetkivu je besplatan.

Festival traje do 3. februara. Filmske projekcije održavaju se u Kombank dvorani. Cene ulaznica su 300 i 350 dinara.

Fotografije: Tanja Drobnjak

Fest - ZIri Srpski film
  • Save
Previous post Žiri programa „Srpski film“ (Srbija i prijatelji)
Zlogonje- Sandens
  • Save
Next post Kritičarske pohvale iz Amerike za „Zlogonje“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap