Advertisement Section

Peti po redu Pančevo Film Festival biće otvoren u sredu, 5. septembra u 20:30 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dokumentarnog esej-filma nagrađivanog srpskog reditelja Mladena Kovačevića „4 godine u 10 minuta“.

Film je nakon svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu Visions du Reel u Nionu (Švajcarska) prikazan i na velikom broju festivala širom sveta.

Dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs. Nakon filma, ispred Kulturnog centra Pančeva nastupiće poznati dream pop bend iz Beograda  „Bitipatibi”. Ulaz na sve programe Pančevo Film Festivala je besplatan.

„4 godine u 10 minuta” je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića. Dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni su kao građa za film. Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja u večnu slavu. Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, zastrašujući momenti i san o avanturi koji se umesto pokličem pobednika završio krikom poraženog.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević. Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je Jakov Munižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u okviru kuće „Horopter Film Production”, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Peti Pančevo Film Festival organizuju filmski radnici i umetnici okupljeni oko istoimenog udruženje građana, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

Jutro ce promeniti sve
  • Save
Previous post Nastavljeno snimanje serije „Jutro će promeniti sve“
Opatica iz pakla
  • Save
Next post „Horor veče“ u Kombank dvorani 5. septembra
Share via
Copy link
Powered by Social Snap