Advertisement Section

Izvor: Filmske radosti | Tanjug

Snimićemo istorijsku dramu sa elementima vesterna u kojoj će kralj Petar I biti predstavljen kao čovek od krvi i mesa a ne ikona, kazao je Tanjugu Petar Ristovski reditelj filma „Čarape kralja Petra”.

Petar je sin našeg proslavljenog glumca Lazara Ristovskog koji će u filmu igrati srpskog suverena. Film „Čarape kralja Petra” donosi priču o čoveku koji je poreklom, rođenjem i ličnom odlukom prigrlio krst sopstvene sudbine.

Francuski đak, prekaljeni vojnik i ratnik, kralj Petar Karađorđević, stekao iskustvo ratujući u Legiji stranaca u Francusko-pruskom ratu.

Njegov ratnički duh utemeljen je u ličnosti njegovog dede, jednog od najvažnijih srpskih ratnika, srpskog vožda Karađorđa.

Posle 45 godina u izgnanstvu kralj Petar Karađorđević vraća se u Srbiju. Od tada je vođen misijom da od Srbije stvori modernu parlamentarnu monarhiju.  

Petar Ristovski napominje da ne oseća veliki pritisak zbog važnosti teme koju film obređuje.

Jedan od najslavnijih perioda srpske istorije u kojem je vojska posle golgote preko Albanije i boravka na Krfu, trijumfalno oslobodila Srbiju od zavojevača takođe je tema filma.

Petar Ristovski napominje da ne oseća veliki pritisak zbog važnosti teme koju film obređuje.

„Zajedno sa ocem boravio sam na snimanjima filmova od najranijeg detinjstva. Vukao sam kablove na snimanjima, radio kao video kontrola, gledao različite reditelje kako rade…upoznao kameru. Već četiri godine održavam pozorišnu trupu sa svojom ženom Teodorom gde se uglavnom oslanjam na rad sa glumcima. Tako da sam sa te neke strane smiren” napominje Ristovski.

Svestan je da su „Čarape kralja Petra” prvo ostvarenje o kralju Petru I Karađorđeviću i da je jako malo filmova snimljeno o trijumfalnoj epopeji Srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

„Sa velikom paznjom pristupamo temi filma jer osećam da imamo taj dug da odužimo prema našim slavnim precima, koji su učestvovali u tom značajnom istorisjkom procesu. Verujem da ćemo predstavljanjem malih ljudskih sudbina oživeti tu priču” kazao je Ristovski.

Prema planu snimanja, pored filma nastaće i televizijska serija u 10 nastavaka koja će se emitovati na RTS-u.

„Fokusiraćemo se na prelomne trenutke kada je u pitanju lik Petra Karađorđevića. Serija će obrađivati period od 1903. godine kada ga parlament proglašava za kralja, pa sve do 1915. i dolaska naše vojske na Krf. Filmska priča će biti nešto duža i fokusiranija i problematizovaće period od kada Srbija saznaje da smo u ratu sa Austrougarskom, pa sve do dolaska vojske na Krf”, kazao je Ristovski.

Što se tiče žanrovskog pristupa prema rečima Ristovskog, sve je po uzoru na roman Milovana Vitezovića „Čarape kralja Petra”.

„Na nama je zadatak da rekonstruišemo život tog vremena i isprepletamo ga istorijom. Naš najveći izazov je da opravdamo taj nadimak kralja Petra I. da ga pokažemo kao „narodnu majku”. Čoveka koji je stavljao narod pre svega jer je vladao po ustavu iz 1888. godine koji je modifikovao i sam sebi ograničio plast.”, kazao je Ristovski.

Za njega nema dileme kako će žanrovski rešiti karakter filma.

„Snimićemo istorijsku dramu sa elementima vesterna u kojoj će kralj Petar I biti predstavljen kao čovek od krvi i mesa a ne ikona. Pripadam generaciji koja se divila stavaralačkom potencijalu Sema Pekinpoa i Serđa Leonea. Sve te vojskovođe, Mišić, Putnik, Stepanović…to su ljudske gromade koje zahtevaju poseban tretman u filmu. Biće tu po malo od modernog Holivuda, autorskog filma, spektakla epohe…”, kazao je Ristovski.

Snimanje filma Čarape kralja Petra trajaće od marta do sredine jula 2018. godine na lokacijama u Srbiji, Grčkoj i Rusiji.

Scene Cerske bitke biće snimane na Tari, prelazak Srpske vojske preko Albanije na Staroj planini i Kopaoniku.

Ristovski za sada zna da će Kralja Aleksandra igrati Miloš Biković…

„Za sada se u toku informativno gledanje fotografija glumaca, a pred kraj januara organizovaćemo kasting za značajnije uloge. Više od 70 glumaca oživeće istorijske junake epohe. Videćemo…Možda bude gostovanja glumaca iz inostranstva. Snimamo u Grčkoj, Rusiji”, najavljuje Ristovski.

Nemanjići - Rađanje kraljevine
  • Save
Previous post Nemanjići, loš početak ili potpuni promašaj?
Zlatni globus
  • Save
Next post Pobednici Zlatnog globusa pred srpskom publikom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap