Advertisement Section

Tokom festivala Mikelsen će održati Masterclass koji će festivalska publika biti u prilici da pogleda online, na platformi ondemand.sff.ba. Program Masterclass razgovora Sarajevo Film Festivala realizuje se u saradnji sa  filmskim magazinom „Variety” i biće dostupan širom sveta preko Variety Streaming Rooma.

Mads Mikelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gde je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu. Glumac, poreklom iz Kopenhagena, je svoju profesionalnu karijeru započeo kao gimnastičar i plesač, postojano radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima da bi konačno postao najveća muška zvezda u Danskoj i Skandinaviji. Mikelsenov filmski debi je bila glavna uloga u uspešnoj internacionalnoj krimi drami „Diler” iz 1996. godine, prvom delu trilogije koju je režirao Nicolas Vinding Refn. Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u željno iščekivanom nastavku „Krv na mojim rukama: Diler 2”. Za ovu ulogu je primio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu „Bodil” za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

Godine 2006. Mikelsen je odigrao ulogu glavnog negativca pod imenom Le Chiffre u filmu o Jamesu Bondu „Casino Royale”. Film je dobio pozitivne kritike i ostvario globalnu zaradu preko 594 miliona dolara, čime je preuzeo titulu James Bond filma sa najvećom zaradom. Iste godine Mikelsen je odigrao glavnu ulogu u za Oscara nominovanom filmu „Poslije venčanja” u režiji dobitnice Oskara za režiju Suzane Bier. 2009. godine je ponovo udružio snage s danskim rediteljem Nicolasom Vindingom Refnom u filmu „Uspon Valhale”. Premijera filma je održana na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. 2010. godine je nastupio kao Draco u fantastičnoj 3D avanturi „Sudar titana“. Film je režirao Louis Leterrier.

Mikelsen je odigrao ulogu Rocheforta u 3D adaptaciji „Tri musketara“ u režiji Paula W.S. Andersona. U filmu „Kraljevska afera“ Mikelsen je igrao ulogu Johanna Friedricha Struenseea, nemačkog lekara koji je stekao poverenje duševno oboljelog Kralja Christiana VII, da bi zatim imao ljubavnu aferu sa njegovom suprugom, Kraljicom Caroline Mathilde. Ovaj istorijski film koji je napisao i režirao Nikolaj Arcel je premijerno prikazan u takmičarskom programu 62. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2012. i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2012. godine. U Kanu 2012. Mads Mikelsen je primio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Lov“ Thomasa Vinterberga. U njemu, Mikelsen igra vaspitača u vrtiću u malom danskom selu, kojeg pogrešno optužuju za zlostavljanje dece. Nakon premijere u Kanu film je iste godine prikazan na Filmskom festivalu u Tellurideu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Mikelsen je nastupio i u filmu „Neizbežna smrt Čarlija Kauntrimana“ u ulozi Nigela, nasilnog kriminalnog šefa. U režiji Fredrika Bonda, film je premijerno prikazan u januaru 2013. na Sundance Film Festivalu.

Mads Mikelsen je posebno poznat po ulozi u seriji „Hannibal“ (2013-2015) koju je za NBC kreirao Bryan Fuller. U seriji Mikelsen igra uspešnog psihologa i sociopatskog serijskog ubicu dr. Hanibala Lektera, zasnovanog na liku iz romana Thomasa Harrisa. Mikelsen je za svoj rad dobio posebno priznanje kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2016. godine. Iste godine se pojavljuje i u „Rogue One: Priča iz Ratova zvezda“ i u Marvelovom filmu „Dr. Strange“. 2017. je snimio triler pod nazivom „Arktik“, u kojem igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu u maju 2018. Mikelsen je igrao vodeću ulogu u adaptaciji stripa „Polar“ u režiji Jonasa Åkerlunda, objavljenoj na Netflixu 2019. godine. Mads Mikelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu „Još jedna runda” Thomasa Vinterberga, koji se našao u ovogodišnjoj selekciji Filmskog festivala u Kanu. Premijera američkog naučnofantastičnog filma „Haos hoda“ sa Mikelsenom u jednoj od glavnih uloga se očekuje 2021. godine.

Pseći život
  • Save
Previous post Filmovi najvećeg komičara svih vremena Čarlija Čaplina besplatno na Moj off
Potencijalni kandidat
  • Save
Next post Tursko-srpski film „Potencijalni kandidat“ osvojio tri nagrade u Istanbulu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap