Advertisement Section
Header AD Image

Sarajevo Film Festival i ove godine će u okviru programa „Talents Sarajevo“ ugostiti talentovane filmske umetnike i mlade kritičare iz regiona, a njegova tema biće „Innocence Un/Protected“, referenca na film „Nevinost bez zaštite“ Dušana Makavejeva, čime „Talents Sarajevo“ odaje počast nedavno preminulom velikanu jugoslavenske i svetske kinematografije.

Trinaesto izdanje programa „Talents Sarajevo“ predavanjem o svom radu otvoriće meksički produkcijski dizajner Eugenio Kabalero, dobitnik nagrade Oskar za rad na filmu Giljerma del Tora „Panov lavirint“ koji je sarađivao i sa Džimom Džarmušom, Bazom Lurmanom, Sebastijanom Korderom i Alfonsom Kuaronom.

U okviru potprograma „Directors Summit“, pod vođstvom Gjula Gazdaga, mladi reditelji će imati priliku da se susretnu i sa jednim od najznačajnijih autora rumunskog novog talasa Kristijem Pujuom, kultnim mađarskim rediteljem Belom Tarom i bosanskohercegovačkom rediteljkom Aidom Begić.

Mentor direktorima fotografije i snimateljima ove godine je Sofian El Fani, Tunišanin u čijoj se bogatoj filmografiji ističu naslovi „Plava je najtoplija boja“, „Timbuktu“ i „To mora biti raj“, novi film Elie Suleimana koji će biti prikazan u sklopu ovogodišnjeg „Open Air programa“.

Glumce i glumice mentorisaće Snežana Bogdanović, koja igra glavne uloge u filmovima „Sin“ Ines Tanović i „Šavovi“ Miroslava Terzića, koji će biti prikazani na festivalu.

Gosti glumačkih radionica biće i režiser Pavel Pavlikovski, čiji će filmovi biti prikazani u programu „Posvećeno“, glumac Uliks Fehmiu, dobitnik „Srca Sarajeva“ za najboljeg glumca 2012. za ulogu u filmu „Ustanička ulica“, koji igra i u filmu „Sin“.

Bosanskohercegovački montažer Redžinald Šimek, koji je, između ostalih, radio i na filmu „Sin“, biće mentor mladim montažerima.

Tokom trajanja 25. Sarajevo Film Festivala program „Talents Sarajevo“ ugostiće 64 perspektivnih režisera, producenata, scenarista, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Program će se sastojati od master-klasova, radionica, predavanja, diskusija i filmskih projekcija.

Kroz specifične programske module osmišljene za različita područja filmskog zanata, učešće slavnih međunarodnih filmskih stručnjaka, kao i laboratorije za razvoj projekata (Pack&Pitć i Script Station), ovogodišnje izdanje „Talentsa Sarajevo“ pružiće podršku i mentorstvo regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspehu.

„Talents Sarajevo“ pokrenut je pre 13 godina u saradnji s Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i programom „Berlinale Talents“.

Gordan Mihić
  • Save
Previous post Preminuo Gordan Mihić
Poslednja slika o ocu
  • Save
Next post Brojni srpski filmovi na Sarajevo Film Festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap