Advertisement Section

Bugarski nacionalni filmski centar nedavno je obelodanio  projekte koji su odabrani na prvoj rundi ovogodišnjih konkursa tog tela. Među odabranima su i projekti dve većinske srpske filmske koprodukcije u režiji Slobodana Šijana i Radivoja Andrića.

„Budi Bog s nama“ produciraju produkcijska kuća „Gargantua Films“, hrvatska „Maxima film“, crnogorska kuća „Artikulacija Film“ i „Sirena Film“ iz Češke. U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan. Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković. Projekat je učestvovao na marketima Fest Forward (specijalna nagrada zirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada zirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine.

Projekat filma „Budi bog s nama“ Slobodana Šijana do ovog terenutka podržali su i Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), kao i Slovenačkog filmskog centra, a podrška je stigla i sa koprodukcionog marketa održanog u sklopu Pulskog filmskog festivala prošlog leta. Bugarski nacionalni filmski centar je projekat ovog srpskog filma podržao u iznosu od 90.000 evra, a bugaraki koproducent je kuća „The Chouchkov Brothers“.

„Leto kada sam naučila da letim“ je adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, pisac scenarija je Ljubica Luković, reditelj filma Radivoje Andrić, a producenti „Sense Production“. Priča filma prati jedanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je  naizgled dosadno letovanje sa dve babe. Ipak, prvi poljubac, pomirenje sa otuđenom porodicom i suočavanje sa smrću će ovo leto na idiličnom jadranskom ostrvu pretvoriti u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo.

Projekat je uz izrazito pohvalnu recenziju podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje razvoja scenarija, a razvijan je kroz program „Film Teep“ u Rumuniji, kao i kroz učešće producenta Maje Popović u programu EAVE Producers Workshop.  Projekat ovog filma predstavljen je i na koprodukcionim marketima i forumuima u Amsterdamu i Varšavi, a tu je i zvanična podrška Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Ovaj film je izborio i podršku programa MEDIA – Kreativna Evropa.  Bugarski nacionalni filmski centar je projekat ovog srpskog filma podržao u iznosu od 112.437 evra, a bugarski koproducent je kuća „Art Fest“.

Kralj lavova
  • Save
Previous post U prodaji karte za film „Kralj lavova“ 
Sofest 2019
  • Save
Next post Osamnaest filmova u takmičarskom programu Sofesta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap