Advertisement Section

Upravo je obelodanjeno da je Eurimages, fond Saveta Evrope za potporu filmu, na sesiji održanoj u Tbilisiju, u Gruziji, podržao projekat još jednog srpskog filma. Reč je o projektu novog filma „Nebesa“ (Heavens Above), dugometražnog igranog filma reditelja Srđana Dragojevića. Srbiju je na pomenutom zasedanju Eurimages-a predstavljao Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

Dragojevićev film će moći da računa na podršku u iznosu od 320 hiljada evra. Samo u poslednjih godinu dana, posle „Oca“ Srdana Golubovića, te projekta novog dokumentarnog filma Mile Turajlić i „Strahinje“ Stefana Arsenijevića , ovo  je već četvrti većinski srpski filmski projekat koji je izborio podršku fonda Eurimages.

Zasad se zna da je scenario „Nebesa“ zasnovan na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i da kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Iz obrazloženja komisije HAVC-a moglo se doznati da je priča razlomljena na tri narativna toka i odvija se 1993, 2001. i 2018. godine, kao i da je planirano da u „Nebesima“ zaigraju Nikola Kojo, Srđan Todorović, Sergej Trifunović, Branislav Trifunović, Miloš Timotijević, Miloš Samolov, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Goran Navojec, Dejan Aćimović…

„Nebesa“ mogu da računaju na 69 hiljada evra pomoći i Filmskog centra Crne Gore. Crnogorski  koproducent u ovom slučaju je  producentska kuća Montenegro Max  Film. „Nebesa“ su ranije izborila i 9,7 miliona makedonskih denara (oko 158 hiljada evra) pomoći Makedonske filmske agencije (koproducent  je skopska producentska kuća Sektor Film). U oktobru prošle godine Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) takođe je odobrio pomoć projektu ovog filma; hrvatski koproducent, Studio Dim, tom je prilikom osvojio 500 hiljada hrvatskih kuna (oko 68 hiljada evra) za koprodukciju. Ovaj projekat izborio je i pomoć iz Slovenije, te nemačkog fonda MDM i televizije ZDF/Arte. Pre svega toga, „Nebesima“ su u decembru 2016. godine na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma odobrena pomoć od 30 miliona dinara. Komisija je tom prilikom istakla da „da su „Nebesa“ alternativna hronika poslednje tri decenije naše istorije“, koja se fantastikom služi kako bi „na što efektniji način predstavila prelomne trenutke od raspada komunističke Jugoslavije do danas“; scenario koji se može čitati kao „vrhunska politička satira“, ali i kao „duboka analiza ljudska prirode“.

Jesenji valcer
  • Save
Previous post Kratki igrani film „Jesenji valcer“ u takmičarskom programu festivala Slemdens
Shortz
  • Save
Next post SHORTZ festival u Novom Sadu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap