Advertisement Section

Zvanično potvrđeno, da je Eurimages, fond Saveta Evrope za podršku filmu, na nedavno održanoj sesiji podržao projekat jednog srpskog film „Dosije Labudović“, novo dokumentarno ostvarenje Mile Turajlić, kome je tom prilikom obezbeđena podrška u iznosu od 90.000 evra.

U razgovoru za FCS Mila Turajlić je ovako predstavila suštinu ovog svog projekta: „Dosije Labudović je priča o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričana kroz objektiv kamere čoveka koji je taj uzbudljiv period snimao, ostavivši nam svedočenje o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija. Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, određen je da prati predsednika Tita na putovanjima mira, počev od prve plovidbe Galebom do daleke Indonezije, Indije i Burme, 1954. godine. Tom prilikom su se sreli Tito, Sukarno, U Nu i Naser, a Stevanova kamera je zabeležila rađanje prijateljstava koja će postati temeljac nastanka Pokreta nesvrstanih.  Stevanov život dobija neočekivan zaokret 1959. godine kada je delegacija FLN-a došla da traži podršku od Tita. Jugoslavija postaje prva evropska zemlja koja je priznala nezavisni Alžir, a Tito im pored pomoći u vidu oružja i uniformi šalje i svog snimatelja, sa zadatkom da napravi snimke koji će pomoći Alžircima da svetu predstave svoju verziju onoga što se dešava u ratu za oslobođenje od Francuske. Stevan je poslat na misiju od tri meseca, a ostao je u uniformi FLN-a tri godine, sve do osvajanja slobode. Njegovi snimci, kao i najveći deo fonda filmova o alžirskom ratu za nezavisnost danas se čuvaju u Filmskim novostima u Beogradu, a taj fond Alžirci zovu „les fonds Labudović“ ili Dosije Labudović. Danas Stevan ima 89 godina i živi u skromnom stanu na periferiji Beograda, dok u Alžiru uživa status nacionalnog heroja, a njegova kamera i oprema su izloženi u vitrini nacionalnog muzeja. Sama činjenica da je njegova života priča nepoznata široj javnosti bila mi je motivacija da počnem ovaj projekat. Međutim, nadahnuće za ovaj film je počelo mnogo ranije. Počinje od uzbuđenja koje sam osetila sa 10 godina kada je Gadafi prilikom samita Nesvrstanih 1989. godine doveo u Beograd kamile za zoološki vrt. Iako mi je važnije bilo da vidim kamile nego Gadafija, od tada traje moja fascinacija idejom Nesvrstanih.“

Dosije Labudović nastaje kao koprodukcija ovdašnje kuće „Dribbling Pictures”, zagrebačkog „Restart-a” i kompanije „Survivance”.

Jugoslav Pantelic
  • Save
Previous post Jugoslav Pantelić član Evropske federacije filmskih arhiva
Brajan Koks
  • Save
Next post Glumac Brajan Koks dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap