Advertisement Section
Header AD Image

Slovenački filmski centar je ovih dana obelodanio rezultate svog konkursa za podršku slovenačkim manjinskim filmskim koprodukcijama; tom prilikom u ukupnom iznosu od 420 hiljada evra podržano je osam projekata, među kojima su tri većinska srpska projekta i jedan projekat srpske manjinske koprodukcije.

Kako je izvestio i portal Film New Europe, najviši iznos određen je za podršku projektu filma „Korisnici“, projektu novog filma reditelja Ivana Ikića. Ovaj projekat je u jesen prošle godine izborio i podršku Holandskog filmskog fonda. Projekat filma „Korisnici“ razvijan je kroz program Cinefondation Residence Filmskog festivala u Kanu, a predstavljan je na koprodukcionim marketima Paris Co-production Village, Cannes Producers Network, CineLink u Sarajevu i When East Meets West u Trstu. U pitanju je melodrama o grupi tinejdžera koji žive u Domu za decu i mlade u Sremčici, a u filmu će glavne uloge poneti upravo mladi korisnici Doma, uz podršku nekoliko profesionalnih glumaca.

Slovenački filmski fond podržao je i projekat filma „Budi bog s nama“ Slobodana Šijana. Ovaj projekat od ranije može da računa na odobrenu podršku filmskih fondova i/ili filmskih centara Hrvatske, Crne Gore i Češke.  Projekat je učestvovao na marketima Fest Forward (specijalna nagrada zirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada žirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine. U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan.

U Sloveniji je istom prilikom podršku dobio i projekat novog filma rediteljke Maje Miloš za „Pukotina u ledu“.  U svojoj eksplikaciji projekta autorka Maja Miloš je ovaj svoj projekat pojasnila i sledećim rečima: „Pukotina u ledu“ se bavi pitanjima integriteta žena u materijalistički i takmičarski ustrojenom svetu punom agresije. Film prati junakinjino intimno putovanje samoprihvatanja i integriteta, potcrtavajući obim degradacije i eksploatacije žena kroz razne društvene slojeve, s ciljem da na sirov način oslika stvaran život bez  propratnog moralisanja. Narativni modeli bajki su uronjeni u savremenu priču kako bi se istražilo kako humanističke ideje bajki funkcionišu u današnjem svetu…“.

Sva tri projekta su ranije podržana na konkursima Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, a među projektima kojima je Slovenački filmski centar odobrio podršku je  i projekat  jedne srpske manjinske koprodukcije – u pitanju je projekat filma „Homo“ Igora Ivanova.

Između dana i noći
  • Save
Previous post Srpsko-crnogorski film „Između dana i noći“ u bioskopima od 6. juna
Kan 2019
  • Save
Next post Film „Parazit” dobitnik „Zlatne palme” u Kanu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap